петък, 29 август 2014 г.


А К Ц И И   М А Р Д Ж И Н И

  Обеми за търговия при CFD
Акциите от Лондон(FTSE100) се търгуват в лотове. 1 лот е равен на 1000 акции. Ако искате да търгувате с една акция, може да настроите обема на сделката на 0.01 лот.
Амстердам(AEX 25), Брюксел (Bel 20), Лисабон (PSI 20), Милано(FTSE MIB40)q Фрянкфурт (DAX30) и Париж(CAC 40) се търтуват като якции. Ако искате да търгувате с една акция,трябва да настроите обема на 1. Зя тези борси минималвия обем не сделка е 1.

http://www.activtrades.bg/index.aspx?page=cfds_commissions

четвъртък, 28 август 2014 г.

Гап

Какво е гап. Гап се получава когато цената  импулсивно скочи, и остане празен диапазон на графиката. Получава се в повечето случай при затворен пазар, например събота и неделя. И много от инвеститорите подадат ордери за изпълнение преди да е отворен пазара. При електронната, високочестотна търговия, какъвто е форекс пазара, в първата секунда на отварянето всички поръчки се изпълняват. Те обикновено са в една посока, провокирани от някоя новина през почивните дни. Като покриват отложени ордери в обратната на тях посока, до постигане баланс на обемите.
Гап се получава и по време на търговия. Пак процеса е провокиран от някаква неочаквана новина. И всички участници купуват  в една посока, или затварят отложени ордери, ако са поставили в противоположната посока.

Най-пресния пример за гап от последната събота и неделя.
Друго интересно свойства на гапа е че в около 80% от случая, гапа се затваря. Виждаме как е затворен буквално на пип. Обикновено големите играчи решават да оберат стоповете на дребните, и почват да манипулират цената, противоположно на фундамента дето е провокирал гапа.


сряда, 27 август 2014 г.

Биткойн

Какво е биткойна, и що за валута е??
За да промени всеобхватната банкова система, той не се бори срещу нея. Той създава по-добра такава. Свидетели сме на революция, подобна на интернет в началото ва 80те години. Биткойна е първата по рода си дигитални валута, която притежава качества липсващи при всички останали валути, познати на човечеството до сега.
Липсата на централна институция или орган, който да я контролира или обслужва. Цената се определя единствено от търсенето и предлагането.
Работи на принципа peer-tu-peer(p2p), както торентите. Т.е. всички транзакции се извършват между самите участници без посредничеството на трета страна.
Интересна характеристика на валутата е че всеки може да я произвежда самостоятелно. Това става като се използува изчислителна мощ, която пък от своя страна е необходима за функционирането на системата. Всеки който се включи в производството, бива възнаграден с биткойни.


 

понеделник, 25 август 2014 г.

Стратегия "кърти мивки"


В предишната публикация ви запознах с кратката история на евро/швейцарец. Да продължим да разсъждаваме върху даденостите към момента.
– имаме бетонна приграда, граница която не можем да минаваме. Поне до като ШЦБанка не отмени решението си.
- тренда е мечи към момента. Но не му остават повече от 70 пипса до границата.
Е, и?? Ние дребните обикнавено не мислим. Действаме импулсивно. Но какво мислят инвеститорите с големите пари. Значи някой си, има доста солидна сметка в швейцарски франкове. И целта му е една. Да си ги продаде скъпо. Колкото се може по-близо до границата 1.20. Може би днес, на 1.2072, може би след месец, на 1.2003!
 Каква е стратегията "кърти мивки"!!
- от момента, до границата 1.20, отложени ордери. През 10, или 5 пипса. Кой както може да си го позволи според акаунта си.
Това гарантира, че когато се удари дъно в този диапазон, и двойката поеме на север, ние ще сме хванали дъното, +/-  5, 10 пипа. Който желае, може и през 2 пипа, или 1 да надипли ордерите.
- по желание, обема на ордерите да се увеличава в прогресия, по посока границата. По принципа на Мартингейл.
Гаранция, че  колкото по-близо до дъното ни са ордерите, толкоз обемите са по-големи, съответно най-доходоносни впоследствие.
И идва момента, когато големите решават че цената на швейцарския франк е достатъчно висока, и продават. Това води след себе си верижна реакция. При първите симптоми на колебание или обръщане на тренда, масата се юрва да разпродава. Получава се импулс. Вижте в миналото как е имало импулси от по 200 пипа на ден.
Та всеки да решава вече според чергата си. По тая стратегия поне нищо не си губи.
Може би и утре ще продължа с разсъжденията си върху швейцареда. Малко занемарих другите теми, но и на тях ще им дойде времето.

EURCHF


Много интересна валутна двойка. Преди време Швейцарската Централна Банка взе едно много интересно решение. Сложи праг на поскъпването на швейцарския франк. И на ниво 1.20, автоматично Централната Банка пускаше печатницата, и заливаше пазара с франкове. Нивото 1.20 стана бетон. Вижда се на графиката, как е вървяло с месеци в права линия. Първите месеци, за редовите трейдери, това бе златна мина. Щото и керито бе в полза на биците. Отваряш макс, възможни позиции, и всеки ден от лихвения суаап капеха доларчета. Само че брокерите се усетиха, и го направиха и в двете посоки отрицателен. Постепенно всички загубиха интерес към франка.Двойката се качи почти 6 фигури на север. Но последните месеци и дни, виждаме поскъпване на франка, и доближаването му до нива под 1.21. какво ли ни очаква в бъдеще. Предстои да видим.


четвъртък, 21 август 2014 г.

Ежеднавен коментар поведението на EURUSD

Да се върнем отново към валутната днойка EURUSD. Виждаме какво влияние може да окаже едно локално дъно., и да се опита да я откъсне от мечия сценарии. сценарии. Как, и на какви принципи Ган е определил влиянието на тези върхове и дъна. Как е успял с точност да прогнозира голямата депресия през 1929 година, а и ред други глобални икономически събития. Можем само да гадаем.
Факт е че валутната двойка напусна гравитацията на бичето ветрило.

Но да хвърлим едно око и на моето петолиние-многолиние, строено по "опорни точки".
Ооо, богове!! Какво виждат очите ми. (би възкликнал професор Вучков).


сряда, 20 август 2014 г.

Формации от свещи 2

Продължавам с формациите от свещи. Формациите по принцип са трендобръщащи. Важно е да хванем на време обръщането на тренда. И съответно да влезем къси от връх, или дълги от дъно.
Формацията е свещ с голямо черно тяло, която поглъща малкото бяло тяло при възходящ тренд.

При тази формация имаме свещ с бяло голямо тяло, последвана от свещ с малко черно тяло, което е в рамките на тялото на бялата свещ.
Това е формация от три свещи, като първата е с голямо бяло тяло. Втората е с малко тяло, което може да бъде бяло или черно, и между двата дена има "gap", прозорец. На третия ден се образува черна свец, при която цената на затварянето е в тялото на бялата свещ, от първия ден.



вторник, 19 август 2014 г.

Формации от свещи

Отклонявам се от еднообразието на ежедневния коментар, пречупен през техниката на витрилото на Ган  Ще се опитам в няколко публикации да покажа най-характерните използувани формаций в прайс екшъна, прилаган от много трейдери. Не се изискват особени познания. Единственото което е необходимо, това е дисциплината.  Формациите нямат 100% успеваемост, но все пак е над 50%. В порядъка 60-80%

 Това е формация, при която след бялата свещ, нас нейното най-високо ниво се появява доджи само с горна сянка. Колкото по-голяма е сянката, толкова по-силен е сигнала за обръщане на тренда.

 Формацията се състои от две свещи. След възходящия тренд, първия ден имаме голяма бяла свещ, а на втория ден цената на отваряне е над най-високото ниво на предния ден и се образува черна свещ.



Тази формация се образува от три черни свещи, когато цената на отваряне на всеки следващ ден е по-висока от цената на затваряне на предния, но до края на деняна деня достига нова по-ниска цена. Следва силен низходящ тренд.

понеделник, 18 август 2014 г.

Коментар поведението на EURUSD

В първия работен ден на седмицата, фундамента не предлага нищо интересно. Може би за туй и поведението на валутната двойка бе доста флегматично. Все пак, имаме едно движение, посока мечия диагонал на ветрилото. Дори към момента го пробива успешно. За сега се настройваме, че валутната двойка остава под действие гравитацията на мечките. Но това не изключва бичия сценарии.  Най-малкото, консолидацията продължава. Поне за сега. Но какво да очакваме по това време на годината.


Може би трябваше да коментирам гапа при кабела. Макар че към момента, пазара развива сценария на 20%, когато не изпълнята очакваното движение.

неделя, 17 август 2014 г.

Ежедневен коментар на валутната двойка  EURUSD


Ако се доверим на ветрилата на Ган, виждаме че валутната двойка е в много деликатно положение. Колебае се дали да следва мечия диагонал, или да се отдаде на неустоимото притегляне и чар на бичия. Сложна работа, направо ти се къса сърцето!!
..............................................................
Но искам да ви отклоня малко вниманието. Значи този чарт съм го публикувал в блога на 19.06. Почти преди два месеца. Урок  №4, ако някой си спомня. Значи тогава коментирахме разни формации на обръщане на тренда, формации 1-2-3, куката на Рос, Фибоначито. Та тея бимбяни линии съм ги рисувял тогава, по актуални "опорни точки" към момента.

А каква е към момента ситуацията. Значи Ган, ряпа да яде!! Изтрил сом само зелените елипси, да не ми товарят чарта!!



петък, 15 август 2014 г.

Уебинари на ActivTrades


УЕБИНАРИ
20август
Корелационни стратегии





РЕГИСТРИРАЙ СЕ
Гостуващ лектор: Светлин Минев
Начален час:18:30 - 19:30 Цена: Безплатно Място на провеждане:Интернет
В тази тема ще се запознаете със същността на корелацията, търгуването на фондови индекси и на двойки акции


27август
Успешно преминаване от демо към реална сметка




РЕГИСТРИРАЙ СЕ
Гостуващ лектор: Александър Николов
Начален час:18:30 - 19:30 Цена: Безплатно Място на провеждане:Интернет

Научете повече за разликите между демо и реална сметка през погледа на опитен трейдър с дългогодишен опит. Как да преодолеем страха и алчността и да постугнем устойчиви ресултати на пазара? Кои са психологическите ...

10сеп
Експертни системи-Автоматизирана търговия с MetaTrader 4





РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Гостуващ лектор: Захари Рангелов

Начален час:18:30 - 19:30 Цена: Безплатно Място на провеждане:Интернет


Научете се как да работите с експертни системи и се освободете от стреса на постоянно наблюдение на пазара, управление на риска и изпълнение на търговски сделки.

24сеп
Търгуване с акции и стокови фючърси





РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Гостуващ лектор: Светлин Минев
Начален час:18:30 - 19:30 Цена: Безплатно Място на провеждане:Интернет

В тази тема ще се запознаете с основите на търгуването с акции и стокови фючърси, какво представляват акциите и какви видеове съществуват, как да търгувате с акции, какви са основните видове фючърси и ...

четвъртък, 14 август 2014 г.

Пин-бар, елемент от прайс екшъна

Пин барът, или свинската опашка, е едно лъжливо движение, шип в идна от посоките. Много трейдери го ползуват като елемент от прайс екшъна. А прайс екшъна е стратегия, основаваща се на поведението на баровете.
В зависимост каква конфигурация барове имаме, вероятноста, цената да поеме определена посока вече е над 50%, достатъчен сигнал за отиграване на позиция.



В случая, пин бара е надежден сигнал, но все пак, не е лошо да се ползува и някоя друга подсказвачка.





сряда, 13 август 2014 г.

Ежедневен коментар EURUSD


Към момента нямаме изненади, ако не се брои пробива на диагонала по бичето витрило. Но това все още не предвещава нищо. с две думи, все още валутната двойка е на кръстопът. Запазва се основното движение, но има влияние на последното дъно за оттласкване на север. Също така сме и в зоната на правите  построени по "опорните точки".
Препоръчвам позиции по основния тренд, южно направление, с малки условности. Да не се изпуска от поглед бичето ветрило. Стопове разположени малко над основния диагонал. Пробив над диагонала е сигнал за обръщане тренда на север. Все още не коментирам нищо от фундамента. Обикновено след някое импулсно движение, почвам да търся причина във фундамента.


вторник, 12 август 2014 г.


Индикатори

Умишлено сменям темата, за да разчупя еднообразието от ветрилата на Ган.  Почти всички трейдери, работещи на МТ4, ползуват богата гама от индикатори. Най масово използуваните са трендовите, плъзгащите средни. А и те са в основата на 95% от всички останали индикатори. Трендовите, или муувингите, както обичаме да ги наричаме са плъзгащи средни, в зависимост от периода който  избираме. И повечето от стратегиите за търговиа се базират на муувингите. 
Въпрос на настройка и психика на трейдера е да си разработи стил на търговия, на база плъзгащите средни. В повечето случай се използуват няколко средни. Като едната показва дългосрочна тенденция, друга средносрочно, а трета прецизира на най-малък период входа. На графиката съм показал само една плъзгаща средна, като за начало, и нейния потенциал, при спазване на дисциплина на работа. Но последното най-често го нарушаваме, като се потдаваме на моментни емоции.



понеделник, 11 август 2014 г.

EURUSD, анализ

Двойката нормално направи импулс на север. Но стигна само до диагоналната на горното мечо ветрило. Реиндж в обсега на правата, и може би ще върне пак в изходна позиция. Трябва да я гледаме под лупа.
Интересно е поведението и в мечото ветрило, от последното локално дъно. Заслужава си да се следи в следващите часове и дни. Възможно е да даде начало на ново движение на север. Има влияние на това дънце върху движението на пазара. Наша работа е до поставим цялата тази информация на везните.


четвъртък, 7 август 2014 г.

Анализ EURUSD, 08.08

Всъщност в момента сме 07.08.14. Та спокойно межем да кажем че това е един предварителен анализ.
С две думи, няма промяна в ситуацията от вчера. Тренда е уверено южен.  Няма индкации за промяна на нагласите, Движим се уверено по диагонала на ветрилото. Има известни колебания, като миникорекции, но това си е напълно нормално и в границите на допустимото.
И все пак, използувам и най-малката възможност, да монтирам ново ветрило, и да съм подготвен за изненади. Имайте и вие едно наум. 
За сега сте забелязали сигурно че не ползувам никакъв фундамент.

сряда, 6 август 2014 г.

Ежедневен коментар на поведението на валутната двойка EURUSD

Премахвам бичето ветрило, щото то си губи смисъла. Дънцето не оказва никакво влияние на пазарните котировки.
Цената уверено продължава да се движи  по диагоналната права на мечото ветрило. С приплъзване съм пуснал още две прави, подпряни на "опорни точки" от хисторито. Те ни показвот близки съпротиви и подкрепи, ако цената реши да се оттласне от основната трендлиния.
Да допълня само че и фундамента е в полза на американския долар. Така че няма какво да ни учуди.


вторник, 5 август 2014 г.

1:0 за пазара


И какно често се оказва, пазара винаги е по-умен от нас.  Лек финт на север, и отново в канала на юг!!
Можеше да се предвиди подобно поведение. Достатъчно "опорни точки" има на зад .  Само трябва едната права, от горното ветрило да се вземе с мишката и да се приплъзне до "опорните точки". Щеше да не даде ифо, къде може да очакваме съпротива и връщане на пазарните котировки към линията на подкрепата.  Е, след дъжд качулка е лесно.


понеделник, 4 август 2014 г.

Ветрило на Ган


Няма да коментирам евро/долар. Там ситуацията се развива по сценария, коментиран в предишниата публикация. Скука. Ще постна графики на други двойки, достатъчно показателни.
.




И при трите двойки наблюдамаме обръщане на тренда. Дли е само корекция или дългосрочно движение, само пазара знае!!

неделя, 3 август 2014 г.

Анализ на EURUSD


На основание досегашното поведение на валутната двойка, очаквам движунието на север да продължи. Може би с не до толкоз убедителни темпве, но все пак. Ако погледнем двойката на Н4, ще забележим и друго, вероятност за формиране head and shoulders, демек, глава и рамене. Предвид и ниската волатилност през ваканционния месец, напълно възможна консолидация през настъпващата седмица.
Пожелавам успех на всечки.




петък, 1 август 2014 г.

Ветрила на Ган

Нямах намерение да правя тази публикация. Но поведението на пазара ме предизвиква.
"Е, на следващата картинка закачвам и едно биче ветрило. Ако това дънци си оформи като локално, пазара може да се оплете в неговата паяжина. Остава да го следим." цитат от вчерашната публикация.
И ние го следим. Не само че се оплете в паяжината на ветрилото, ами диагоналната се оказа достатъчно корава и определяща за бъдещо движение. Просто пазара започна да катери по нея. Ситуацията е интересна. Дано утре имам повече време, че да анализирам по детайлно.

И в случая не коментирам никакъв фундамент!!