петък, 30 януари 2015 г.

EURUSD

Към момента ситуацията при двойката може да се тълкува като рейнджова. Влияние оказват последните две ветрила. И може би е необходимо време, докато цената навлезе в по-гъста мрежа на съпрогиврения и подкрепи, след като излезе от влиянието на другите две ветрила. Необходимо е време след последния импулс, че да се акумулира потенциал, да събере нови сили инструмента. За сега лек мечи уклон. Макар че е петък, и може да има изненади от фундамента. Пазара ще си покаже.

четвъртък, 29 януари 2015 г.

BIG DOG. Breakout(4)

Поведението на йената също не е за пренебрегване. Да не забравяме, че до преди да тръгне в тренд, бе в рейндж на седмична графика и то достатъчно дълго време. И след излизането и от бокса направи почти 18 фигури. На 10.09.2014 имам публикация за прилагане страгегията при йената, и който го вълнува може да се запознае. В случая не е нужно да се слагат ордери за отложени поръчки. Достатъчно е sms да си настроите за получаване при пробив на нивата. При положение че работим на дневна, има достатъчно време да обмислим ситуацията, да видим какво ни предлага фундамента и след това да вземем решение. До колко ще ни бъде дълбок стопа и длъжни ли сме да покрием целия канал с него. Че това са 180 пипса! Длъжни сме да претеглим и доста фактори, но това пък  ще ни гарантира и добра печалба!

сряда, 28 януари 2015 г.

BIG DOG. Breakout(3)

Продължавам най упорито да изстисквам възможностите на тази стратегия. Поствам какво съм заложил към момента. Може би съм малко подранир, щото фундамента по ФОМК ще излезе  след около 4 часа.  А гледам пазара напира да ми 
активира ордера с късата позиция. Графиката е на Н4, и ясно се вижда Болинджера как е стеснил ръкава. Време е за импулс! Голяма е вероятноста да направи лъжливо движение преди новините. А ние сме длъжни да се подчиним. Остава да чакаме, и да се надяваме да се изпълни нашия модел.

вторник, 27 януари 2015 г.

BIG DOG. Breakout(2)

                                                           Продължавам по темата за мадернизираната стратегия на галямото куче. В предната публикация не съм споменал нищо да Болинджера в тази стратегия. А той страшно много подсказва и помага. Помага за да отидем но тази фрейм, кадето консолидациата е най-изявена, най-видима. По този  начин ние прецизираме входа   си, и съответно очаквания  профит. На двата чарта  показвам как днес е локализиран рейндж на Н1. Впоследствия отигран. Не бях слажел лимит, та теглих ръчната. А сега ще премахна и сел-стопа от дъното ва бокса. Какъв извод можем да направим. Значи големите играчи, дето реално движат пазара са изчаквали падхадящ момент, може би новина от фундамента. Аз бях в разход и не знам за какво иде реч, но съм поставил капана. Когато е излязла новината е станало пиково влизане на пазара, което е провокирало импулса. 65 пипса профит за нашия отбор!!

неделя, 25 януари 2015 г.

BIG DOG Breakout

Стратегията предполагам е добре позната на повечето  читатели.  Но все пак за какво иде реч. Класическата стратегия е построяването на бокс, два часа до отварянато на съответната сесия, поставяне на отложени опдери на higt и low, съответно за покупка и продажба. И сме в очакване, като започне сесията, да има доминираща тенденция в една от посоките. Единия ордер да бъде активиран и съответно да реализираме профит по време на сесията.
Какво предлагам. По начало, успешния трейдер е хищник. Може да изчаква с часове, ако се наложи и с дни, докато се хвърли върху жертвата си. Хищникът дебне и  чака своя миг  когато все още няма плячка, пазара е в рейндж. С две думи, трябва да умеем да идентифицираме рейндж на съответния фрейм.  почваме да строим бокс за хищника върху рейнджа. На първата графика много ясно се вижда на Н4 какво се получава, над 400 пипса движение. Знайте че след всеки рейндж следва импулс.  На следващия чарт сме идентифицирали рейндж и си 
строим бокс но Н1. Импулса е около 200 пипса. Вътре в този бокс има още един, "инсайд" бокс. Това е вече бокс 3, идеално се вижда на М5, в черно. Импулса е около 40 пипса. Това ни показва че ние можем да търсим плячка едновременно на няколко фрейма!  Не е проблем и на М1 да търсим вход. Много колеги практикуват и този нюанс от стратегията. Особено ако се очакват някакви новини, които да провокират пазара. Красота!! 100 пипса импулс в случая.
На последната графика, от моя публикация от 10.09., миналата година, седмичен фрейм. Тук вече се преследват фигури. В случая,  окло 15 фигури, ако не и повече!! Някой може би биха предпочели и такъв капан за дивеча. 
Може би една от най удачните стратегий във форекса.                                                                                                                   









                                      

петък, 23 януари 2015 г.

EURUSD. Продължение

И какво стана. "Единствената, що годе по грамотна игра кояко мога да препоръчам е отложени ордери, от горе и от долу на правоъгълника. Цевана като излезе от този правоъгълник може да формира някакъв профит.  " Тоя някакъв профит се оказа 200 пипса импулс. Че и от горе. Броя ги от бокса на кучика. Който хванал, хванал.
Може би една от най удачноте стратегий. Препоръчвам я на всеки, който е решил да се занимава сериозно.

четвъртък, 22 януари 2015 г.

EURUSD

Днес е по особен ден. Имаме изявлевие ва председателя на ЕЦБ относно поричната политика на банката, и всички са се настроили за голяма волатилност при двойките на еврото. Аз лично не очаквам решенията на банката да окажат някакво моментално влияние върху европейската икономика. На това е повод на големите играчи да отиграят собствената си игра, като вземат от пазара полагащото им се. Разбира се за сметка на по дребните играчи. Както се вижда от чарта цената е на острието на копието. Единствената, що годе по грамотна игра кояко мога да препоръчам е отложени ордери, от горе и от долу на правоъгълника. Ценана като излезе от този правоъгълник може да формира някакъв профит. Разбира се и стопове задължително. Макар че е много възможно и гап да се получи.

сряда, 21 януари 2015 г.

GBPUSD





Преди минути затворих една къса при кабела. Може да се отчете като скалп по време ва новини. Просто се доверих на фигурата глава и рамене, влязох преди обявяването на новините, с плитък стоп разбира се, и  взех полагащото се. На втората графика, минутката, ясно се вижда рейнджа как акумулера потенциал, опипване на почвата от някой  играчи и последвал импулс.  Не го препоръчвам като начин на търговия, щото носи своите рискове. Възможно е и импулс с гап срещу позицията, и тогава стопа се задейства на първата пазарна цена след гапа. Не крия че имаше и пазарно очакване за движение на юг.
                                                                                                                                         

вторник, 20 януари 2015 г.

Възможен ли е импулс на юг? Много вероятно. Дори не съм сигурен дали няма да се изпълни докато пиша тези редове. Нормално е да си сложим ордер за продажба под зоната на подкрепа, и както бъде пробита , веднага да се задейства ордера. Можем добре да идентифицираме зона на акумулацея, импулс, и зона на дистрибуция до момента. Но дистрибуцията в момента се явява и акумулация на потенциал за нов импулс. След около час предстои излизането на фундамен, и може би той ще стане катализатор за ново импулсно движение. Остава да си приготвим ордерите, притък стоп, и да почакаме.

понеделник, 19 януари 2015 г.

Още малко разсъждения постфактум

В резултат на това решение на Швейцарската Централна Банка, много брокери понесоха щети. Някой дори фалираха. Щетите са огромни. Можем да прочетем заглавия ат сорта "Франкът "изтри" най-големият фонд на Everest". 
http://www.economic.bg/bg/news/4/frankat-iztri-naj-golemiya-fond-na-everest.html
Е, случва се и в най добрите семейства. Никой не е застрахован. Но на фона на  тази паника се откроява един брокер, дето е предусетил нъзможен вариянт и е взел мерки. Решил е да предпази клиентите си, а и себе си по този начин, като е променил линърижа при двойките с швейцарския франк. От 1:400 го е направил на 25:1!! Никак не е смешно. Да отвориш позиция от 10000 валутни единици, трябва да депозираш 250000 !!!!!  Виждаме недоверие и към турската лира, южноафриканския раунд. Така че нека се замислим какво търгуваме и чрез кого.
"Следните валутни двойки са обект на по-високо изискване за марджин :
EURDKK, EURTRY, GBPTRY, TRYJPY, USDTRY, USDZAR: Позволеното ниво на ливъридж е 1/5 от стойностите в таблицата по-горе. Например, сметка с ливъридж от 100:1 предлага ливъридж от 20:1 за изброените валутни двойки.
За EURCHF, AUDCHF, CHFJPY, CADCHF, GBPCHF, USDCHF и NZDCHF разрешеният ливъридж е 1/16 от стандартния марджин на търговската Ви сметка. Търговска сметка с ливъридж от 1:400 ще дава ливъридж от 25:1 върху изброените валутни двойки. "

http://www.activtrades.bg/index.aspx?page=forex_margins

четвъртък, 15 януари 2015 г.

Малко разсъждения постфактум

Швейцарската центрана банка освободи франка от наложената бариера 1.20. Нещо като нашия валутен борд, но само едностранно, може да поевтинява, не може да поскъпва!! И той си поевтиняваше, стигаше до 1.24, 1.26, танцуваше си в някакви граници. Но от няколко седмици, много упорито се залепи за дъното.Не помръдваше и на пип на север!! Че кой бе тоя инвеститор, дето постоянно изкупуваше швейцарски франкове, а се появи нещо на пазара!! Защо това поведение не ни подсказа че на някой страшно много му трябват франкове. Има ли свободни франкове по борсата, веднага ги прибира. Интересни инвеститори. Па и банкерите от швейцарското бнб!! Що не го освободиха когато курса бе 1.23, или 1.25!!! Ма те тогава франкове не се търсеха. Нещо ми прилича на една брилянтна постановка. С две думи, някой много хубаво е напазарувал франкове на една цена, и с едно решение на банката, само за няколко минути, цената на тея франкове се е повишила с почти 20%! И това ако не е печалба, здраве му кажи!!

GBPUSD

Приключи ли корекцията при кабела, или тепърва ни очакват изненади? Ако проследим и поведението на другите валутни двойки, може да направим някой корелации. При еврото направи почти фигура движение на север, и впоследствие възстанови. При йената също отстъпи позиции, а вчерашния ден приключи с един син бар, което е индикация че може би пазара ще върви в посока на силен долар. Само при озито държи устойчив бичи тренд.
Ако се вгледаме в графиката на кабела, любителите на Елиът може да прочетат в нея че отпочваме пета импулсна вълна. Така че очакванията ни са за на юг. Само очаквания, нищо повече!!

сряда, 14 януари 2015 г.

EURUSD

Интересен сетъп за вход. Или по скоро пак съпротивата и подкрепата около кръглите числа. Ясно се вижда как на няколко пъти цената е отскачала от 1.1750. Споменавал съм и друг път че големите играчи си поставят ордерите на кръгли числа, и по този начин създават естествени зони на съпротива и подкрепа. Но веднъж пробито нивото, осначава че ордерите са изпърнени, всички страсти са задоволени. И пазара си тръгва в посока тренда. Вече това ниво, до днес е било подкрепа, от сега на татък става съпротива. Но не е лошо човек да си сложи плитък стоп за всеки случай. Не се знае кой какво е намислил по големия свят  А профита, естествено до другото кръгло число, 1.1700!! Е, малко по на север, само няколко пипа!! За всеки случай. Вземе брокер да рекотира, срив във сървъра за няколко минути. Няколко минути, но достатъчно пазара да иде до еди къде си, а твоята позиция да остане неизпълнена. Съотношението стоп:ТП, сами може да се убедите какво е. И евентуално една спечелена позиция, колко загубени може да ми покрие!! Следва гасене на компа и излизане в парка. Нашата работа е свършена, останалото е работа на пазара!!!

вторник, 13 януари 2015 г.

AUDUSD

От доста време не съм влизал при австралиеца. Интересна валута, но за тези които нъргуват по време на азиатската сесия. Е, и по време на американската сесия стават интересни движения, особено когато има и новини по фундамента. Та с две думи, силите са равностойни между бици и мечки. Уж биците командват парада, но и мечоците не им отстъпват. В момента червените диагонали се опитват да впримчат пазара и да водят хорото, но има доста подкрепи по пътя, които ще им пречат. Рейндж, или тренд на страни, както някой обичат да се изразяват.

понеделник, 12 януари 2015 г.

GBPUSD

За сега пазара е срещу мене. Но още не е направил ново дъно. Момента е малко психологически, дали да дръпна шалтера и да вляза дълъг, или да изчакам! Грешка ще е ако затворя позицията. Случвало ми се е вече, да изляза от позиция, и пазара да поеме в моята посока. Закона на Мърфи!! За деня фундамента е слаб от към новини. И движението е повлияно повече от спекулативни маниполации. Надеждата ми е да обърне в моята посока. Макар че реално, съотношението между стоп и лимит ми дава възможноста да загубя четери такева позиция, срещу една спечелена. Е, да се радваме че резултата е доста по-благоприятен все пак!!


петък, 9 януари 2015 г.

Време ли е за по сериозна корекция!!

Още един нюанс в анализа на валутните инструменти. Качвам на графиката корекция по Фибоначи. Обичам редовно да си я ползувам. И следя междинните нива. Ако те са на "ключеви" нива, голяма е вераятноста импулсното движение по тренда да е приключило, и да предстои корективно движение. Може би. Сегашните ми размишления са просто продържение по темата от публикацията за британския паунд и долара. Между другото, там цената наистина направи дъно на нулата и сега леко коригира.
И ако навлезем в дълбока корекция, това ще потвърди убежденията ми в нивата на Фибоначи.

сряда, 7 януари 2015 г.

E, как да не се изкуши човек и да не се върне към стари графики. Вярно, гапа не се затвори, но поне направи опит. И картинката "почти" се получи. Почти, но не съвсем. За туй се местят и стоповете. А от тук на татък, наистина нямам идея. Макар че Ненад Керкез дава числа с поне фигура на юг. А Ненад е популярно име в този бизнес. И много трейдери се съобразяват с него.

GBPUSD

Още един нюанс от форекса, дето искам да споделя с вас. Значи пускам си корекциа по Фибоначи, но нулата не ми е на дъно, а се получава някъде извън пазарната цена. Ръководя се само от междинните нива, 61.8, 50.0, 38.2, 23.6. Тях ги ориентирам по съпротивите дето е срещнал пазара и е оформил ключеви нива. Това може да се прочете на първата графика. И очаквам, пазара като стигне нулата, да срещне подкрепа и оформи локално дъно. Има на платформата скрипт за чертаене разширение по Фибоначи, но аз предпочитам този. Другия скрит се нуждае от два върха и дъно, докато този го ориентирам само по ключевите нива, или както аз ги наричам "опорни точки". Много е удобно, човек да си постави лимита на нулата, и да се надява на прецизно попадение. Не казвам че е идеален метод, до колко във форекса има изобщо идеални познания. Нямам и статистика, до колко е надежден и се подтвърждава. Единственото което ми дава надежда е завършеноста на картинката по Фибоначи, която можем да видим на втората графика.

вторник, 6 януари 2015 г.

EURUSD

Търговия около кръгли числа. Значи нива завършващи на 00 или 50 се явяват като естествени съпротиви и подкрепи. Големите институции дето търгуват на форекс пазара обикновено там си поставят ордерите. Едва ли се вживяват като нас за няколко пипса. Те влизат за по няколко фигури, дългосрочно. И е нормално пазара да консолидира и прави откати около тези нива. Което пък е добре дошло за скалперите. С плитък стоп, от дестина пипа лесно може да се реализира малка, но бърза печалба. Виждаме на 5-минутката че цената се върти в орбитата на 1.1900. Не е проблем да се доверим на този естествен шум и да прибавим малко долари към акаунта си!!

неделя, 4 януари 2015 г.

EURUSD

                                    Може би една добра възможност да се вземат 50-60 пипса. Гапа е често срещано явление във форекса. В повечето случай при отваряне на пазара се получава. Имало е ордери за изпълнение подадени през почевните дни, И има брокери които работят точно тогава, така наречените ислямски. След отварянето на  основния пазар, борсата в Уелингтън, Нова Зеландия,   пазара се опитва да си възстанови позициите, и движението е в посока затваряне гапа.  Не винаги се получава,  но в над 50% от случайте пазара реагира точно така. С плитък стоп от 15-20 пипа, рискуваме да спечелим, да речем в случая 50-60 пипса. Но не е гаранция че може и да сме с месеци в по-малкия процент, когато пазара не затваря гапа!!          

П.П. Преместих стопа в плюсовата зона. Вързан поп, мирно село!!
            

петък, 2 януари 2015 г.

AUDUSD

Интересно ми е поведението на озито. Прави опит да излезе от гравитацията на мечото ветрило.. Но и бичето показва агресия. И тук на помощ идва инфото от фундамента. Значи долара получи известна подкрепа, и сега играе ролата на доминанта спрямо всички останали валути. Предполагам ще се откъсне от паяжината на бичето ветрило, и пак ще влезе в орбитата на мечото. Все пак пазара знае повече от нас. Времето ще покаже!!
........................................
Пардон! Ако преместя ветрилото на новото дъно, картинката изглежда малко по-различна. Всеки да си прави изводите сам.

USDJPY



Преместих стопа в плюсовата зона, на +25 пипса. Пазара стигна до съпротивата, дето съм маркирал, или на почти 130 пипса. Значи редно бе да затворя на върха, и евентуялно да вляза от по-ниско ниво, възползуваайки се от отката. Поне щях да съм кеширал нещо в повече от тези 25 пипса. Сега рискувам да си остана само с тях. И това е нещо. Значи освен да се влезе удачно от дъното дълъг, редно е и да се мениджира успешно позицията през цялото време. На Н1 сэм дол дисекция на позицията. Все още има надежди за нова атака на съпротивата.