сряда, 30 септември 2015 г.

EURUSD

Прогнозата ни надхвърли очакванията(публикацията от понеделник). Какво да очакваме следващата седмица. Може би стесняване на рейнджа и евентуално пробив на юг, поскъпване на долара. Напълно логични е естествено. Но все пак заключенията ни са само на база графична геометрия, съпротиви и подкрепи. Фундамента изобщо не го коментирам С две думи, разчитаме на оформения правоъгълен триъгълник и красивия пин бар от петъка. Успех на всички.

вторник, 29 септември 2015 г.

AUDUSD

Малко на кантар положението. Нямаме ново дъно, а един красив пин бар, който вещае поскъпване при валутната двойка. Ако бе на по нисък фрейм, шях да се примиря с хаотичното поведение на инструмента, но все пак сме на дневна. Надявам се да е в малкия процент на непотвърждение все пак. Ако всичко бе идеално във форекса, търговията щеше да бъде прекалено лесна. Има и друг момент, опираме в съпротива и  нищо чудно цената да продължи на юг. Пазара ще си покаже. Все пак момента не е удачен за вход, но е редно да следим двойката под лупа.

понеделник, 28 септември 2015 г.

EURUSD

През изминалата седмица, движението на пазарната цена надмина очакванията ни. Какво да очакваме следващите дни. Навлизаме в зона на съпротива, което ще е определящо за поведението на валутната двойка. В границите 1.1300 - 1.1350 може би ще видим реверс на цената, и мечките да вземат надмощие. Да не забравяме че всичко е само вероятностен модел. Схемата е удачна за влизане с къси, може би с отложен ордер, отколкото дълги от този момент. Да се надяваме пазара да е с нас!

петък, 25 септември 2015 г.

Търговия с петрол

След стремителното падане на цената на петрола, може би постигнахме равновесие между търсенето и предлагането. Консолидацията която виждаме на дневна графика ни подсказва че мечия тренд е достигнал точката на свърхпродажби, обособен от последното дъно, след което е последвал откат и успокояване на духовете. До кога духовете ще бъдат спокойни, предстои да видим.При такъв пазар не е много здравословно влизането, за туй и не съветвам никого да прави търговия в момента с петрола. Освен ако на по малките трендове не открие нещо по различно.

четвъртък, 24 септември 2015 г.

Търговия с gold

В интересна ситуация е голда. Оттласна се от съпротивата ограничаваща трендканала, но и подкрепата се оказа корава. Цената не успя да е пробие и сега е в един тесен триъгълник, със стесняващи се страни. Побива на една от тези линии ще е сигнал за покупка или продажба от наша страна. Настройките са за пробив на подкрепата и мечо движение следващите дни, но както винаги пазара последен има думата. На Н4 ситуацията е обърната глава и рамене, което подсказва движение на север. Фигурата се вижда дори и на дневна. Длъжни сме все пак да изчакаме развитието на пазара и по сериозен сигнал за посоката.

сряда, 23 септември 2015 г.

EURCAD

Може би малко закъсняла реакция. Може би пропуснати 25-30 пипса. Има го и този момент в търговията. По-добре късно, от колкото никога, казал някой по друг повод. Но да се върнем към графиката. Подкрепа на трендлинията на канала сработва, поне за сега. И е нормално да очакваме развитие на потенциала на север, нещо нормално и напълно естествено. Е, за всеки случай неко си поставим стопа на нормалното място. Лимита ми е просто информативен. Разчитам повече да преместя стоп в плюсовата зона и да очаквам развитието на пазара.

вторник, 22 септември 2015 г.

EURUSD(Продължение)

Не мога да се въздържа и да не се потупам по рамото. Визирам публикацията от четвъртък, 17.09. Съпротивата сработи, и към момента имаме около 150 пипса движение в желаната посока. Имаме и малък фалшив пробив, но всичко си е в реда на нещата.
Ако някой е решил тепърва да влиза къс, не го съветвам. Много е възможно потенциала вече да е изчерпан, и пазара да поеме на север. А и не е редно да се прави ново дъно при положение че имаме оформен краткосрочен тренд на север. Или казано на по достъпен език, на дневен фрейм нямаме сигнал за вход.
Ако минем на Н4, ще видим едно красиво пинбарче, което само подсказва един неуспешен ретест на съпротивата и потвърждение за избраната посока. Цялата конфигурация можем да тълкуване и като фейки сетъп. Ако пратформата ни позволи да минем на Н8, там вече ясно ще видим аутсайд, инсайд и пинбар! Влизам в тези детайли с единствена цел да ги запомним за в бъдеще. Гаранция за успешна търговия.

понеделник, 21 септември 2015 г.

УЕБИНАРИ

30.09. Избор на брокер и видове брокери,  - лектор Веселин Павлов.
07.10. Пазарите през последното тримесечие на 2015та, - лектор  Александър Николов.
14.10. Основни и второстепенни валути. Валутни екзотики, - лектор Веселин Павлов.
21.10.  Управление на капитала, - лектор Веселин Павлов.
28.10. Технически vs Фундаментален анализ, - лектор Христомир Желев
----------------------
За повече информация:
https://www.activtrades.bg/index.aspx?page=events_webinar

петък, 18 септември 2015 г.

Търговия с кафе

Продължавам да наблюдавам поведението цената на кафето, а и на други стоки на пазара. Хубаво е че цените не им се влияят от финансови новини, и няма форсмажор ни обстоятелства. Или поне аз не съм изпадал още в такава ситуация. С две думи, цената на кафето продължава да пада, макар и с по убити темпове. Цикличноста се запазва, свърхтърсене със свърхпредлагане. Може би сега е удачния момент за къси позиции. Имаме както съпротива, така и горна граница на канал, което също е съпротива. Но да не бъдем прекалено самоуверени, щото основното свойство на пазара е да ни поднася изненади. Къси с плитък стоп.

Какво да очакваме при златото

Напълно е възможно да последва мечо движение в следващите дни при голда. Цената навлиза в зона на корава съпротива и е напълно естествено да последва откат. Все пак мечия сценарии е доминанта на големите фреймове, и не е задължително да изчакваме цената да достигне границата на канала. Модела все пак е само вероятностен, и срещу един плитък стоп си е напълно оправдано да търсим профити от 50-60 долара в цената. 

четвъртък, 17 септември 2015 г.

EURUSD

Момента е за къси. Геометрията по графиката я бях нанесъл преди повече от седмица, и като гледам пазара стриктно се е съобразявал с "опорните точки" заложени в миналото. Сещам се за една стара сентенция, "бъдещето ние го ковем в миналото".  Форекса напълно го потвърждава. Но както във форекса, така и в битовизма, ние не можем да четем миналото, да го помним и да си вадим поуки от нето. Но да не се отклонявам много,  имаме работеща съпротива, и до първите подкрепи можем да очакваме 40, 80, 150 пипса съответно. Последната е много малко вероятно да постигнем, дори бих я отписал напълно. 

AUDUSD

Озито в бичи канал. Последния път когато го разглеждахме бе формирало обърната глава и рамене, което си бе сигнал за възходящо движение. От тогава до сега вече имаме почти 150 пипса, независимо от опита му да възстанови мечото движение. Но дори и не успя да направи ретест на подкрепата, ограничаваща мечия тренд. Ако погледнем валутната двойка на дневна, ще видим че в границите 1.7250 - 1.7430 е възможно да очакваме съпротива, съответно консолидация. Но да изконсумираме първо пътя до там. Пазара може да е намислили и нещо друго, кой знае. Ние трябва да си имаме винаги едно на ум!!

сряда, 16 септември 2015 г.

GBPUSD

Момента е за къси. Съпротивата дето дълго време играеше ролята на подкрепа сега ще демонстрира своята мощ. Поне на това се надяваме. Първа цел 80 пипса, при пробив на зелената подкрепа, още 180 пипса. До 1.5320 току стигнем без проблеми. Но все пак, да не забравяме чу всичко е само вероятностен модел. Прецизиране входовете на по малките графики, и плитки стопове, които оправдават изхода при нарушаване на конфигурацията.
Приятно е да се работи с кабела. Понякога е доста предвидим.

сряда, 9 септември 2015 г.

Търговия с кафе

Декемврийския фючърс на кафето. И при кафето виждаме същите зависимости както при останалите инструменти. Редуващи се периоди на свърхпредлагане със свърхкупуване. Една естествена цикличност в търговията. Но  трябва да сме сигурни че цените не могат да падат до безкрай. Всяка стока си има един предел, под който нито производителя, нито търговеца имат интерес от цената. Въпроса е ние да знаем къде е тази граница, и да използуваме този естествен стоп!

AUDUSD

До колко е трайно това обръщане на тренда при озито! Длъжни сме да проверим. Другата условност с която сме длъжни да се съобразим е тази зона на консолидация от минали периоди. Та е напълно възможно дя формира второ рамо на добре познатата ни фигура "глава & рамене". Та възможностите ни са доста ограничени. На първо време е необходима да идентифицираме надеждна трендлиния, впоследствие канал, дори ако този канал се окаже хоризонтален, рейнджов.

вторник, 8 септември 2015 г.

Търговия със захар

Цикличноста на пазарната цена при захарта се запазва. Наблюдаваме обръщане на цената и запазване на мечия канал. Както при всички стоки, повишеното търсене се редува със свърхпредлагане, от там и понижение на цената. В момента дори имаме пробив на подкрепа, и може би тенденцията ще се запази до следващата подкрепа. Не можем да очакваме безкрайно падане на цената все пак. Захарта е стока при която основен фактор е сезонноста и повечето борсови спекуланти разчитат на месечните колебания в цената. Аз съм още далеч от техните възможности и преследвам интрадей движенията, и възможностите на прайс екшъна върху търговията със стоки.

EURCAD

Интересна двойка, с предвидими движения, както и всички останали. В момента е възможно да поемем известна доза риск, разчитайки единствено на подкрепата. Също така и на бичите настроения по Н4. Да очакваме че потенциала на мечките се е изчерпал. За всеки случай плитък стоп и при първа възможност местенето му в плюсовата зона.

понеделник, 7 септември 2015 г.

Мобилна търговия

Мобилната платформа за търговия на ActivTrades осигурява във вашите ръце бързина, функционалност и опростен интерфейс. Реагирайте на пазарните движения и наблюдавайте множество финансови инструменти с лекота, когато и където пожелаете. Напълно оборудвана с множество пазарни технологии и интуитивен дизайн, мобилната платформа на ActivTrades дава свобода и възмжности директно в джоба на всеки трейдер.

https://www.activtrades.bg/index.aspx?page=platforms_mobile

четвъртък, 3 септември 2015 г.

Премиер за пример :)

Премиерът на България Бойко Борисов се похвали със снимка на кучето си Чарли в профила си в социалната мрежа "Фейсбук".
Премиера е споделил кадъра, на който се вижда как е прегърнал кучето, около 1 ч. през нощта на понеделник срещу вторник. Досега снимката е била харесана от почти 75 хил. души и споделена над 1900 пъти, като продължава да се радва на изключителен интерес.
В коментар под снимката премиерът уточнява, че това е Чарли – кавказки вълкодав, за който се грижи от бебе.
"Беше малък, но вече стана 60 кг. Каракачанките си ги гледам също", пише още Борисов в отговор на въпроси под кадъра.
Сред коментарите има редица закачливи.
„Утре комунягите ще напишат Бойко се прегръща с кучка......“, пише почитателка на премиера, който на свой ред ѝ отвръща – „Мъжко е“.

Ваканцията продължава ..

За всички който вече бяха на море и вече са се върнали ,сега е перфектният момент да прекарат и малко време в планината. На поход. Дори за ден. Ставате неделя сутрин рано рано, оправяте си раницата с най-необходимите неща ( храна, вода, книга ) кой каквото пожелае и палите колата за някое местенце в България. Има доста места който съм сигурен ,че не сте посетили. 

Екопътека Хвойна – Ставруполи
Екопътека Райско пръскало
Екопътека Крушунски водопади
Екопътека Седемте рилски езера
Екопътека Бялата река
Хотнишка екопътека
Екопътека Видимско пръскало

както и безброй още ..планини , реки 

Сигурен съм ,че ще ви хареса стига да не сте някой мързел и не предпочитате в неделя да дремете пред компа или телевизора ;)


сряда, 2 септември 2015 г.

Девиз: "Заемайте пари само от песимисти, защото не очакват да им ги върнете!"

Полицай иска да да изкара някой лев на околовръстното, но всички коли профучават покрай него и никой не спира на вдигнатата палка. След час чакане успява да спре пенсионер с пърпорещо Трабантче. Приближава, стискай злобно кочана с фишовете:
- И се промъкваш? А!
--------------------------------


Сергей Станишев и Джордж Буш говорят по телефона. Сергей Станишев казва:

- Другарю Буш, може ли да станем 51-ви щат на Америка?
- Не, не може другарю Станишев…
- А може ли тогава да ни дадете няколко милиарда долара?
- Е, не и това не може другарю Станишев…
- А може ли пък тогава Европейският Съюз да ни даде няколко милиарда евро?
- Това може, разбира се, че може!
- Ама те да бъдат само за наши хора, нали, не за всички?
- Ами разбира се, вие за малко не станахте 51-ви щат, не биваше въобще да го споменаваш.

---------------------------------


Тъмна гадна мрачна ветровита студена нощ се стели над София… Няма никой по улиците… Само един човек върви забързано занякъде. Изведнъж изскача крадец, настига човека и му вика:

- Дай си парите!
А човека:
- Абе ти знаеш ли кой съм?! Аз съм министъра на финансите…
Крадеца:
- В такъв случай… Дай си ми парите!

вторник, 1 септември 2015 г.

Порция смях

Предлагам ви няколко вица който намерих в нета за да разчупим стреса натрупан от форекса. Надявам се да Ви харесат :)

"август е "най-опасния месец" да се търгува на борсата... другите опасни месеци са септември, октомври, ноември, декември, януари, февруари, март, април, май, юни и юли."

----------------------------


- Аз не пия, не пуша и не играя хазарт!

- Как можа да го кажеш това? Та ти притежаваш акции!
- Ок де...... 2 от 3 изобщо не е лош резултат...

----------------------------


- Можеш ли да ми заемеш книгата си "Как да стана милионер"?

- Разбира се, заповядай!
- Благодаря...... но половината страници липсват?!
- Е къв е проблема? Половин милион не ти ли стигат?..