понеделник, 18 май 2015 г.

Глобалното затопляне и последствия от него.


                 От десетилетия се шуми за глобалните промени в климата, парниковия ефект, техногенно замърсяване, повишено съдържание на въглеродния диоксид в атмосферата. Да приемем че наистина имаме затопляне на световния океан и атмосферата в планетарен мащаб. Дори има и изследвания и публикации с какви темпове се променя климата.
                     Аз искам да разгледам друг аспект от това явление. Разглеждам строежа на земята и взаимовръзката между отделните компоненти. Значи имаме земна кора, с дебелина между 5 и 90 км. Под земната кора имаме мантия от разтопени скали. А над нея е атмосферата с процесите протичащи в нея, или казано по точно, със затоплянето на същата. Земната атмосфера охлажда земната кора, обмен на топлинна енергия. Просто такова е предназначението и. Имаме геотермален градиент, или стъпало, както някой го наричат, който отчита повишаването на температурата на земната кора в дълбочина, вследствие топлинната енергия която се отделя от земното ядро. В зависимост от структурата на скалите, този показател е различен. При тектонски нарушения имаме проникване на течна маса във височина, и съответно по-високи температури близо до повърхността на Земята, термални извори, наситени на минерали води, действащи вулкани, които изхвърлят лава директно на повърхността на земята. Периодични земетресения, при които се освобождават акумулирани напрежение, вследствие движението на континенталните плочи една спрямо друга. Но като цяло имаме балансирана система, система в равновесие.
       
    Възможно ли е това равновесие да бъде нарушено и какви ще са последствията. Геотермалното стъпало е средно около 33 м за 1 градус температура! Много ли е или малко?? 33 метра твърда скала акумулира огромно напрежение предизвикано от протичащите процеси под земята. Но когато тази скала се втечни?? Когато температурата на земната атмосфера се е повишила с един градус, и цялото геотермално стъпало се е преместило на горе? Все пак имаме известна инертност на процеса. Атмосферата е подложена на атмосферни колебания, от минусови температури през зимата, до плюс 40 през летните месеци. Но като цяло, щом средногодишната се е повишила с един, или няколко градуса, нормално е това да се отрази и на контакта със земната кора. Все пак става обмен на енергия между две субстанции! Предполагам са необходими десетилетия, докато промяната на температурата обхване земната кора по цялата и височина. Това ще наруши ли баланса, равновесието създавано милиони години? Може би съществува цикличност. В миналото знаем са съществували ледникови периоди, и сигурно  земната кора е била по-дебела, тектоничната активност по-слаба.

      Ако земната кора отънее със стотина метра, можем ли да очакваме активизиране на вулканичната и тектонска дейност?? Според мене, да. Това означава покачване на течната фаза от мантията във височина и освобождаване на натрупаните напрежения. Съществуващото равновесие се дължи на дебелината на земната кора. Всяка промяна в тази дебелина ще води и до последствия. Повече потенциално напрежение ще бъде освобождавано на земната повърхност под формата на земетресения и вулкани. Може би катастрофални за огромни райони. Активизация на цунамита, знаем че те са следствие сеизмична дейност в океаните. Може би и сегашните климатични аномалии са следствие на това нарушено равновесие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар