вторник, 4 август 2015 г.

ФОРЕКС, сложен и не чак толкоз


             Навсякъде четем че едва 5% от начинаещите във форекс успяват да останат дългосрочно на пазара, а за останалите 95% този експеримент си остава само загубено време. Възможно ли е да се промени това. Много автори дават какви ли не съвети и рецепти. Може би. Зависи как гледаме на форекс пазара.
             Какво е форекс пазара? Диво животно, непредсказуемо,  понякога хитро, лукаво!! Не е подчинено на нищо, освен на своите си инстинкти! Но и дивите животни си имат своите привички, своите слабости, своите пътечки в джунглата. В състояние ли сме да открием тези пътечки, да заложим капани, да изчакаме в засада. Може би?
             А какво е начиниещия трейдер?  Тръпне да натисне клавиатурата, и да влезе в позиция. Привижда му се голямата печалба, особено ако е загубил няколко седмици на демо. Всичко изглежда толкова просто и елементарно, че парите очакват само него да ги събере!! Само че нещата почват да стават по-сложни отколкото са изглеждали в началото. Трейдера изстрелва всичките си патрони по първите врабчета дето е видял по пътеката, и почва да се ядосва на пазара че му е скроил номер.
           
 Способни ли сме като опитни ловци, трапери, да изучим пътеките на дивеча, наречен пазар, да изчакваме подходящия момент, целта да попадне в обсега на нашето оръжие, да сме заложили необходимата примамка! Без примамка не става. Примамката е стопа който сме в състояние да дадем. Щото дивеча е хищник, не е тревопасно дето ни чака на някоя поляна. И ако предварително не сме регламентирали минимално но достатъчно количество примамка, хищника ще ни изяде целия акаунт. Трябва да се примирим че даването на стопове във форекса си е даденост в бизнеса. Колкото и правилно да сме влезли, пазара има правото и да  се движи и не по правилата. Някой казват успеваемост на конфигурацията, сетъпа, сигнала…..все тая. Няма да се спирам на десетките модели от прайс екшъна, стратегии с муувинги, осцилатори, подкрепи, съпротиви и всичко възможно от техническия анализ. Те просто трябва да се знаят. И всеки сам си изработва свой стил на работа. Ако съберем 1000 трейдери, със сигурност няма да намерим двама, които да работят еднотипно.
И никога да не забравяме че сме ловци. Да очакваме изненадите. Е, няма да препускаме с километри из прерията, в студ и жега, в кал и мъгла. Винаги ще сме седнали удобно в креслото и може би климатика нежно ще ни гали. Но това е единственото ни педимство. Нищо повече!
В Северна Америка и Канада над 200000 трапери и днес си изкарват с лов прехраната. Ние не сме длъжни да ходим до тундрата на Аляска и Канада. И по нашите територии се разхожда примамлив дивеч, благодарение на съвременните технологии.
Технологиите и подвеждат до някъде. Ако си залегнал в някой храсталак в очакване сигурно ще мислиш по друг начин, от колкото в офиса, с чаша кафе в ръката.


Няма коментари:

Публикуване на коментар