понеделник, 31 август 2015 г.

Искате да станете по умни???

Доскорошните ни вярвания ,че човек се ражда с ниво на интелигентност ,което остава едно и също през целия си живот, не е точно така според учените. Те изброяват седем занимания с който човек може да подобрите мозачните си способности. И няма да повярвате ,но яденето на орехи не е в тях :) .

Ето ги и тях:

1. Свирете на музикален инструмент
2. Четете 
3. Спортувайте редовно
4. Учете нов чужд език
5. Изпробвайте уменията си за натрупване на знания
6. Тренирайте мозъка си.
7. Медитирайте

Успех на всички ;)

петък, 28 август 2015 г.

Търговия със захар

Търговия със захар демек!! Виждаме една красива графика, която ни подсказва доста неща. На първо място че и захарта си е един нормален инструмент за търговия, подлежи на технически анализ, и може би не се влияе от фундамента. При тези стоки, като кафето, какаото,, пшеница, царевица.........по-скоро сезонна зависимост, прогнозата за времето. Има предполагам играчи, дето саво с такива инструменти работят, и знаят много подробности около тях. Аз лично не съм силен тука, но мога да търся графични зависимости и евентуално на тях да разчитам. А това е достатъчно мисля на първо време.

четвъртък, 27 август 2015 г.

EURUSD

Положителните данни за американската икономика върнаха валутната двойка в познатото ни русло. Въпреки очакванията за нива над 1.20, пак сме в добре познатите нива около 1.12. С две думи, бе провокирано едно очакване за бичо движение, и когато много участници се качиха на тренда, движението бе рязко обърнато с почти четири фигури до момента. Да очакваме ли затихване на мечия импулс? Може би. Вече имаме подкрепи срещу мечия тренд, така че ситуацията е под контрол. Продължаваме с търсене на трендови канали на часовите графики, и работа по прайсекшън стратегия.

сряда, 26 август 2015 г.

GBPUSD

Агонията при кабела продължава. Независимо от всички опити за пробив на север, консолидацията е факт. Може би трябва да се надяваме на четвъртия квартал, когато фундамента почне да излиза с натрупване за деветмесечието, да видим раздвижване. За сега остава да слизаме на по ниски фреймове и там да търсим удачни сетъпи. При волатилност в рамките на 50 - 150 пипа, според мене не е много удачно да се влиза, но всеки си ива собствен стил на пазарно поведение.

вторник, 25 август 2015 г.

EURUSD

Случайно ли валутната двойка достигна тези нива? Мнозина ще кажат, да, и ще са прави. Но още през уикенда, като правехме анализ на валутната двойка, бяхме фиксирали тази зона на съпротива. Само дето не очаквахме толкоз импулсивно поведение на пазара. Очакваме развитие в рамките на цялата седмица, може би и повече. Какво пък, ако няма някакви по-сериозни новини, може да очакваме консолидация в тази зона. Поне на първо четене. Или така се надяваме. Времето ще покаже.

понеделник, 24 август 2015 г.

ACTIVTRADES REWARDS


ActivTrades винаги се стремят да предложат превъзходно обслужване на клиентите си, като с програмата си с награди се отблагодаряват за нашата лоялност.
БОНУС ДОБРЕ ДОШЛИ
ДОВЕДИ ПРИЯТЕЛ


За повече информация:

https://www.activtrades.bg/index.aspx?page=rewardsprogramme

петък, 21 август 2015 г.

Търговия с USDX

Всички начинаещи са насочват към основните валути за търгуване и пропускат отлични възможности при по-екзотичните инструменти като индекси, фючърси и акции. Тук демонстрирам индекса на долара. USDX измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути. Валутите съставляващи тази кошница са евро(EUR, 57.6%), японска йена(JPY, 13.6%), британски паунд(GBP, 11,9%), канадски долар(CAD, 9,1%), шведска крона(SEK, 4.2%), швейцарски франк(CHF, 3.6%). От графиката виждаме че е податлив на технически анализ, и има предвидимо поведение. Корективните движения са доста слаби, клонящи към консолидация, докато тези по тренда имат импулсен характер.

четвъртък, 20 август 2015 г.

EURGBP

Може би. Рискуваме стоп от 30 пипса. И все пак сме длъжни да пробваме. Примамката е сложена, остава да видим ще щракне ли капана. А капана щраква чак когато преместя стопа в плюсовата зона. Закон на трапера!! Позицията е по тренда. При тази стратегия на работа е желателно да се влиза по тренда. Не че има стратегия която печели от контрене на тренда, но все пак да го спомена!! Друго нямам какво да допълня. Успех на всички....................

сряда, 19 август 2015 г.

TRYJPY

Няма нищо по сигурно във форекса от обезценяването на турската лира.  Спрямо японската йена. На всеки 6 бара на Н4 си имаме импулс на юг. Всяко денонощия, в часовия пояс между 09.00 и 12.00 си имаме мечи импулс. Буквално по време на работа на европейската сесия. Някой може да го свържат с теорията на Доу, акумулация -> импулс -> дивергенция. Да го търгува кой кокто му е удобно. Факт е че влияние оказва основно фундамента, новините от Анадола. Но тази обезценка ще е и една инжекция за турската икономика. Които не са търгували турска лира, може да се пробват утре след 09.00 часа.

вторник, 18 август 2015 г.

GBPUSD

Старата позната картинка при кабела. И за съжаление нищо ново около нея. Продължават напъните за пробив на север. Но трендлинията ограничаваща канала от долу, и работеща като подкрепа, сега вече се явява съпротива. Какво пък, ще почакаме. За съжаление при една от корекциите ми чукна стопа, бях го преместил близо да пазарната цена, в плюсовата зона. Не съм отварял нова позиция, като гледам мудността на пазара. При успешен пробив на съпротивата ще имаме евентуално голям потенциал. Но това времето и пазара ще покажат.

понеделник, 17 август 2015 г.

EURAUD

Публикацията от 11.08. С две думи, както очаквах, съпротивата сработи, формира двоен връх, и в момента се борим с подкрепата. 200 пипса мечо движевие. Очаквам да възстанови бичето движение.


EURCAD

Тук сработи подкрипата. Биците направиха около 130 пипса движение.  Избягвам да влизам на корекция, срещу основния тренд. Примера го давам само да илюстрирам силата на ключева подкрепа.  Не е необходимо да товарим графиките с много индикатори, че да предположим посоката на движението. Достатъчно е да идентифицираме ключеви подкрепи и съпротиви, както и канала на тренда.
Да не забравяме че компютрите са от скоро в употреба, имало е десетилети, когато спекулантите са получавали информацията по телеграфа, 2 пъти на ден, и са чертаели с молив върху хартия графиките. И въпреки това са били успешни и са печелили.

петък, 14 август 2015 г.

EURCAD(Продължение)

Няма начин да не направя коментар. Колко е малко понякога, че да предусетим движението. А когато успеем да влезем дълги от дъно или къси от връх, вече е класика. Че това са си 100 пипса, и то само срещу една подкрепа. Дали "случайно" е повлиял някакъв фундамент, не зная. Нямаше нищо изключително нито от Европа, нито от Канада за да обърне посоката със фигура. Но конфигурацията предлага още потенциал. Може би до трендлинията, кой знае. Едно 50-60 пипса минимум. Но да не гадаем а да се доверим на пазара. Какво винаги той е прав!!

четвъртък, 13 август 2015 г.

GBPUSD. Продължение

Много по-лесно е да управляваш отворена позиция, от колкото да търсиш вход за нова. С две думи, още потдържам позицията при кабела от 07.08., с надеждата да пробие съпротивата и да направи импулс на север. Малко вероятно но все пак има надежда. Така че нека бъдем търпеливи, още повече че и керито е в наша полза. Към момента пазара ни предлага около 150 пипса, като само 115 от тях са ни гарантирани със стопа. Да се надяваме да станат повече.

сряда, 12 август 2015 г.

EURCAD

Рядко работя с тази двойка, но днес ми направи впечатление как е сработила подкрепата. Поне за сега. Графичните зависимости сработват при всички валутни инструменти както виждаме. Дори и при фючърсите на металите, петрола и газта, CDF контрактите. Можем да пуснем едно инжинерно дълго, с плитък стоп, като при първа възможност местим стопа в плюсовата зона. Все пак ви е позиция по тренда. Рискуваме единствено 20 пипса стоп. Не съм се интересувал дали фундамента предлага нещо в следващите часове. Може би е редно да се види и календара.

вторник, 11 август 2015 г.

EURAUD

Интересна е ситуацията при валутната двойка EURAUD, и предлага възможности за успешно отиграване. Канала е устойчив, но първо, очаквам съпротивата да сработи и да имаме корективно движение. По принцип избягвам да влизам срещу тренда, за туй и не съм влязъл. Бих предпочел да изчаквам около подкрепата. Контренето на тренда не е от най удачните работи, които един трейдер може да върши, за туй и не ви съветвам да го правите. Корекцията може да продължи дълго, като консолидация с лек уклон, и е нещо не особено доходоностно. Желателно е импулс по тренда да отиграваме.  
Ако пазара пробие съпротивата, може би ще има откат от съпротивата. Това времено и пазара ще покажат.

понеделник, 10 август 2015 г.

Тарговия със стоки & суровини

Получаване на достъп до световните финансови пазари суровини при конкурентни условия.

Марджините за отваряне на позиция c ActivTrades са по-ниски от изискваните за стандартен фючърсен договор с ливъридж 1:400.

CDF(Договори за разлика)  върху стоки & суровини имат срок на валиднст и са без такси за пренасяна не позицията.

https://www.activtrades.bg/index.aspx?page=cfds_commodities_overview






петък, 7 август 2015 г.

GBPUSD

Можех и по на време да вляза. От вчера го бях маркирал като възможност, но покрай емоцийте по пейролите и евродолар, пропуск. 40 пипса хич не са малко, още повече че ми товарят стопа. Какво ни подсказва картинката. Бичия сценарий за сега доминира, въпреки позитивите за долара.  Е, имаме и два почивни дни през които инвеститорите могат и да преосмислят позицийте си, но ние сме длъжни да работим по правилата. Нашите правила. Просто сме длъжни да поставим капана за дивеча!!!

четвъртък, 6 август 2015 г.

AUDUSD

Тази сутрин имаше фундамент, който бе негативен за австралиеца и това се отрази на цената му. Също така имаме и пробита подкрепа, което предполага мечи сценарий следващите дни. Жалко само че изпуснахме момента да влезем от върха. Не съм поставил стоп, но ако трябва да го поставя, едното място е на 80 пипса отстояние от входа, леко извън канала. Не ме устройва, и сигурно ще е над съпротивата. С две думи, очаквам мечити движение да се запази.

сряда, 5 август 2015 г.

EURUSD

110 пипса до момента. Може и да затворя позицията. Даде повече от достатъчно, макар входа да не бе много убедителен. Но все още храня надежди за тест на подкрепата, ново дъно и съответно още пипсове в торбата. Имам време за размисъл, през азиатската сесия едва ли ще направи големи движения. Също мога да си помогна и със стопа като го дам по-близо до пазарната цена. Въпрос на инжинеринг. А утре има богат фундамент и може да даде достатъчно профит ако пазара е в нашата посока.

вторник, 4 август 2015 г.

ФОРЕКС, сложен и не чак толкоз


             Навсякъде четем че едва 5% от начинаещите във форекс успяват да останат дългосрочно на пазара, а за останалите 95% този експеримент си остава само загубено време. Възможно ли е да се промени това. Много автори дават какви ли не съвети и рецепти. Може би. Зависи как гледаме на форекс пазара.
             Какво е форекс пазара? Диво животно, непредсказуемо,  понякога хитро, лукаво!! Не е подчинено на нищо, освен на своите си инстинкти! Но и дивите животни си имат своите привички, своите слабости, своите пътечки в джунглата. В състояние ли сме да открием тези пътечки, да заложим капани, да изчакаме в засада. Може би?
             А какво е начиниещия трейдер?  Тръпне да натисне клавиатурата, и да влезе в позиция. Привижда му се голямата печалба, особено ако е загубил няколко седмици на демо. Всичко изглежда толкова просто и елементарно, че парите очакват само него да ги събере!! Само че нещата почват да стават по-сложни отколкото са изглеждали в началото. Трейдера изстрелва всичките си патрони по първите врабчета дето е видял по пътеката, и почва да се ядосва на пазара че му е скроил номер.
           
 Способни ли сме като опитни ловци, трапери, да изучим пътеките на дивеча, наречен пазар, да изчакваме подходящия момент, целта да попадне в обсега на нашето оръжие, да сме заложили необходимата примамка! Без примамка не става. Примамката е стопа който сме в състояние да дадем. Щото дивеча е хищник, не е тревопасно дето ни чака на някоя поляна. И ако предварително не сме регламентирали минимално но достатъчно количество примамка, хищника ще ни изяде целия акаунт. Трябва да се примирим че даването на стопове във форекса си е даденост в бизнеса. Колкото и правилно да сме влезли, пазара има правото и да  се движи и не по правилата. Някой казват успеваемост на конфигурацията, сетъпа, сигнала…..все тая. Няма да се спирам на десетките модели от прайс екшъна, стратегии с муувинги, осцилатори, подкрепи, съпротиви и всичко възможно от техническия анализ. Те просто трябва да се знаят. И всеки сам си изработва свой стил на работа. Ако съберем 1000 трейдери, със сигурност няма да намерим двама, които да работят еднотипно.
И никога да не забравяме че сме ловци. Да очакваме изненадите. Е, няма да препускаме с километри из прерията, в студ и жега, в кал и мъгла. Винаги ще сме седнали удобно в креслото и може би климатика нежно ще ни гали. Но това е единственото ни педимство. Нищо повече!
В Северна Америка и Канада над 200000 трапери и днес си изкарват с лов прехраната. Ние не сме длъжни да ходим до тундрата на Аляска и Канада. И по нашите територии се разхожда примамлив дивеч, благодарение на съвременните технологии.
Технологиите и подвеждат до някъде. Ако си залегнал в някой храсталак в очакване сигурно ще мислиш по друг начин, от колкото в офиса, с чаша кафе в ръката.


понеделник, 3 август 2015 г.

EURUSD

Не е най-чистият ми вход, показания на графиката, но предполагам ще го преживея. Какво ни подсказва чарта. Доминиращата тенденция е меча, клоняща към консолидация. Много малки камъчета по пътеката са достатъчни, че каруцата да изпадне в рейндж. Тези малки камъчета могат да въдят всякакви второстепенни новини, както днешните. По принцип понеделника си е слаб ден. Така че нека не храним големи надежди, и да влизаме в позиция на всяка цена. Като мен в случая. Но да не губим надежда. Остава да прибавим и летните месеци, дето по принцип големите играчи са по екзотичните острови и картинката е пълна.