петък, 23 май 2014 г.

Загубите за еврото се задълбочават преди изборите за Европейски парламент

Основните опасения са, че в парламента ще влязат редица партии, които са скептични относно бъдещето на единната европейска валута

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР
Еврото е на път да запише 3-та поредна седмица с понижения на фона противоречивите икономически новини от еврозоната, които увеличават съмненията, че ЕЦБ ще прибегне експанзия на паричната си политика още през следващия месец. Инвеститорите са насочили поглед и към изборите за Европейски парламент, тъй като данните ще покажат текущите настроения на избирателите в Европа.
Изборите за Европейски парламент, които вече започнаха в някои държави и ще приключат в неделя, приковаха вниманието на инвеститорите. Опасенията, че в парламента ще влязат редица партии, които са скептични относно бъдещето на единната европейска валута, оказаха допълнителен натиск върху пазара. Последните прогнози показаха, че ще има отлив в подкрепата на основните партии до 65%, което ще даде възможност на по-голям брой партии с крайни разбирания да влязат в организацията.
Една от най-важните новини през днешния ден беше свързана с данните за бизнес климата в Германия, изготвян от IFO. Показателят намаля до 110,4 пункта през май, спрямо 111,2 пункта през предходния месец. Прогнозите на анализаторите бяха за стойности около 110,9 пункта.
Данните за бизнес климата отразяват текущото състояние на компаниите от промишления сектор в Германия, както и тези за продажбите на дребно. Проучването се изготвя, чрез анкетиране на 7 000 компании, които дават своята оценка за текущите бизнес условия.
След публикуването на данните от Германия еврото изгуби нови позиции, тъй като разочароващите стойности увеличиха спекулациите, че Европейската централна банка може въведе нови програми за стимулиране на икономиката още в началото на следващия месец.
Изявената готовност на официални лица от банката да се борят с дефлацията с всички възможни средства създава усещането, че институцията може да реагира разочароващите данни, въпреки че еврото продължава да поевтинява.
Министерството на търговията на САЩ ще публикува по-късно днес данните за продажбите на нови жилища в страната. Прогнозите са, че показателят се е увеличил с 10,7% до 425 000 продажби през април на годишна база. През предходния отчетен период продажбите намаляха с 14,5%, като слабите данните тогава бяха обосновани с тежката зима в САЩ.
Едно евро се разменя срещу 1,3630 долара, в близост до най-ниските нива от началото на февруари насам. GBP/USD се търгува около 1,6850, което е втора поредна сесия на понижения за британската лира.
В същото време един долар се разменя за 101,75 йени, след като по-рано през седмицата цената достигна тримесечно дъно при 100,80.

Няма коментари:

Публикуване на коментар