сряда, 28 май 2014 г.

Швейцарската икономика ускори растежа си до 0,5% през първото тримесечие

Анализаторите очакват местното стопанство да продължи възхода си след забавянето в предходното тримесечие

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на Швейцария е нараснал по-бързо в периода януари-март спрямо предходното тримесечие, показаха последните данни на швейцарската статистическа служба.
Швейцарската икономика се разшири с 0,5 на сто, ускорявайки ръста си спрямо постигнатия темп на растеж от 0,2% през последното тримесечие на 2013 г., предава WBP Online.

Измерен на годишна база, БВП през първото тримесечие е нараснал с 2%, което е значително над средното за еврозоната. На базата на силния темп на разширение спрямо година по-рано анализаторите очакват икономиката на Швейцария да продължи възхода си, преодолявайки успешно забавянето в края на 2013 г.
Според пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК) по-ниският растеж на Швейцария през четвъртото тримесечие на 2013 г. е станал факт поради неблагоприятното развитие на нетния търговски баланс, стимулирано от силния растеж на вноса.
Частното потребление през първите три месеца на годината нарасна с 0,1% спрямо предходното тримесечие. Същевременно разходите на правителството намаляха с 0,8 на сто в сравнение с предходното тримесечие. Данните показаха още, че износът на стоки се е увеличил с 2% през тримесечието, докато вносът е спаднал с 0,8 на сто.
"Швейцарската икономика все още е в добра форма въпреки влошената конкурентоспособност, слабия растеж на производителността и монетарните условия, които бяха под равновесното ниво в последните няколко години", посочиха от ЕК на 5 май.
"Нормализирането на глобалните финансови условия и все по-намаляващият натиск върху швейцарския франк ще благоприятстват онези износители, които са изправени пред по-висока еластичност на външното търсене. По-малкият натиск ще осигури не само допълнителна подкрепа за търговския баланс чрез износа, но също и чрез въздействието върху вноса", отбелязаха още от Брюксел.
По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

6 коментара:

  1. Швейцарската икономика все още е в добра форма въпреки влошената конкурентоспособност, слабия растеж на производителността и монетарните условия, които бяха под равновесното ниво в последните няколко години", посочиха от ЕК на 5 май.

    ОтговорИзтриване
  2. Какво ли ги мислим тези швейцатци. Не кандиснат на 3300 евра минимална заплата. И сме тръгнали да се занимаваме с техните дертове!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. колега викаш ние сме цъфнали та вързали че и на другите проблемите взехме да оправяме :D

      Изтриване
  3. И тяхната не е лесна. Така ли се харчат толкоз пари. Ще почнем вместо за евреите, във вицавете да говорим за швейцарците!!

    ОтговорИзтриване
  4. Икономиката им една от силните в Европа и макар второто тримесечие да не с толкова силен темп на растеж икономиката на страната тепърва ще се разраства.

    ОтговорИзтриване