вторник, 27 май 2014 г.

Германското потребителско доверие ще запази високото си ниво през юни

Прогнозата продължи да се подобрява въпреки украинската криза

Доверието сред потребителите в най-голямата европейска икономика се очаква да остане на относително високи нива през юни, показаха последните данни на института за проучване на общественото мнение GfK, цитирани от WBP Online.
Германският индекс на потребителското доверие отчете ниво от 8,5 пункта през шестия месец на годината, оставайки без изменение спрямо постигнатото през май. Резултатът бе познат с точно от пазарния консенсус.


Освен че остана без изменение спрямо предходния месец, постигнатото ниво отново се оказа и най-високото от 2008 г. насам.
"Приятната новина този месец без съмнение е, че икономическата прогноза за германските потребители продължи да се подобрява през юни въпреки украинската криза", посочиха от GfK. "Това се изрази в готовността за покупки, макар и в ограничена степен", добавиха експертите.
Отделният частичен показател, измерващ собствените прогнози на потребителите за техните доходи, отстъпи от предишната си върхова стойност с 4,5 пункта до 47,8 пункта. Въпреки това той остана на "много високо ниво", с почти 14 пункта над отчетеното преди година.
Междувременно готовността на бизнеса за покупки леко се повиши с 0,9 пункта до 49,5 пункта, или с 12 пункта повече спрямо същия период на предходната година.
По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Бойчо Попов

6 коментара:

  1. Доверието сред потребителите в най-голямата европейска икономика се очаква да остане на относително високи нива през юни, показаха последните данни на института за проучване на общественото мнение GfK, цитирани от WBP Online.

    ОтговорИзтриване
  2. Освен че остана без изменение спрямо предходния месец, постигнатото ниво отново се оказа и най-високото от 2008 г. насам.

    ОтговорИзтриване
  3. Хубаво е за Германия, че въпреки украинската криза, икономическата прогноза за германските потребители продължава да се подобрява.

    ОтговорИзтриване
  4. Германия винаги е била локомотив на европейската икономика. И тепърва има да ни показва своите възможности.

    ОтговорИзтриване
  5. Да тепърва ще показва възможности които според мен ще учудят всички ни. Не трябва изобщо да се подценяват

    ОтговорИзтриване
  6. Гемания обаче разчита също така и на потребление извън границите си.

    ОтговорИзтриване