неделя, 25 май 2014 г.

Еврото удари 17-месечно дъно спрямо британския паунд

Понижението дойде в очакване на нови мерки за стимулиране на инфлацията в еврозоната

Единната европейска валута поевтиня до 17-месечно дъно спрямо паунда и до 3-месечен срещу щатския долар. Спадовете дойдоха след слабите данни за настроенията на бизнеса в Германия, които подчертаха очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще облекчи монетарната си политика през юни.
Изготвяният от Института Ifo индекс на бизнес климата в Германия спадна до 110,4 пункта през май – най-ниското ниво през тази година, от 111,2 пункта през април. Резултатът подчерта, че икономическата активност на Стария континент може да се забави през следващите месеци.
Данните дойдоха ден след доклада, показващ, че производствената активност в еврозоната се е разширила с най-бавния темп в последните шест месеца през май. Последните коментари от висши служители на ЕЦБ пък сигнализираха, че институцията е отворена да действа още през юни по посока на покачване на инфлацията във валутния блок.
В четвъртък членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Йенс Вайдман заяви, че банката е готова да предприеме нетрадиционни мерки за противодействие на рисковете от ниската инфлация в еврозоната.
EUR/GBP докосна дъното от 0,8082 – най-ниското от декември 2012 г., преди да нарасне леко до 0,8099 в края, завършвайки седмицата със спад от 0,69 на сто. EUR/USD пък достигна 1,3616 – най-ниското ниво от 13 февруари, установявайки се впоследствие на ниво от 1,3630 при дневен спад от 0,18%. За седмицата двойката загуби 0,60%.
Доларът поскъпна спрямо йената, като USD/JPY се покачи с 0,24% до 101,96 късно в петък, възстановявайки се от 3,5-месечното дъно от 100,81 в сряда. Двойката завърши седмицата с печалба в размер на 0,49%.
Доларът се повиши, след като данните за продажбите на нови жилища добавиха нови признаци на възстановяване на имотния пазар. Министерството на търговията съобщи, че продажбите на нови жилища са нараснали повече от очакваното – с 6,4% до 433 000 през април. Анализаторите очакваха ръст от 425 000.
Позитивните данни подсилиха доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, до 6-седмичния връх от 80,49 пункта. Впоследствие измерителят отстъпи леко до 80,42 пункта.
По статията работи: Димитър Вучев

6 коментара:

  1. Може би сигнал за по дълбоко движение. Нормално е до гони нива около миналогодишните. 1.30

    ОтговорИзтриване
  2. Малко ме съмнява. По скоро консолидация и рейндж. Това са последни напъни пред летния рейндж!

    ОтговорИзтриване
  3. да и аз си мисля за движение на юг но все пак ще действам малко по предпазливо

    ОтговорИзтриване
  4. И на мене ми се струва че тренда ще продължи уверено на юг.

    ОтговорИзтриване
  5. При тези новини мисля, че еврото ще поевтинява още спрямо щатския долар и паунда.

    ОтговорИзтриване