петък, 23 май 2014 г.


Печалби за долара след ралито на борсите в САЩ

По-добрите перспективи пред икономиката на Китай увеличиха апетита на инвеститорите към по-високо рискови активи


ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР
Щатският долар спечели позиции в сряда на фона на ралито на борсите Отвъд океана. Зелените пари продължиха с доброто си представяне и тази сутрин след изненадващо добрите данни за индустриалното производство в Китай.
В същото време йената прекъсна печелившата си серия от последните дни, тъй като оптимистичните макроикономически данни увеличиха апетита за риск сред инвеститорите.
Публикуваната снощи стенограма от последната среща на Федералния резерв в САЩ внесе оптимизъм на пазара, което предизвика рали на фондовите борси. Доларът спечели позиции от създалата се ситуация, тъй като се появиха и спекулации, че нивото на лихвените равнища може да се увеличи по-рано от очакваното. Подобни очаквания означават, че Фед може да предприеме действия по-рано от Япония и Европа, което ще даде предимство на зелените пари спрямо йената и еврото.
Прогнозният индекс на бизнес активността на производствения сектор в Китай се е увеличил до 49,7 пункта през месец май спрямо 48,1 пункта през предходния период. Прогнозата на анализаторите беше за ръст до 48.4. Данните са най-силните от декември насам, но въпреки това стойности под 50 пункта означават свиване в измерителя.
По-добрите перспективи пред икономиката на Китай увеличиха апетита на инвеститорите към по-високо рискови активи. Това бе и причината йената да изгуби позиции, тъй като тя е считана за актив убежище сред азиатските инвеститори и в моменти на криза или объркване, търсенето на японските пари се увеличава, докато в периоди на икономически оптимизъм то намалява.
Еврото също се озова сред валутите изгубили позиции тази сутрин. Данните за прогнозния индекс на бизнес активността в производствения сектор в Германия са намалели до 52,9 пункта спрямо 54,1 пункта, докато за цялата еврозона, измерителят е намалял до 52,5 пункта през месец май. Въпреки, че стойностите показват разширения, те са по-ниски от прогнозираните и това беше сред причините единната валута да отчете нови загуби спрямо долара.
Едно евро се разменя срещу 1,3670 долара, в близост до най-ниските нива от началото на февруари насам. GBP/USD се търгува около 1,68650, което е най-ниското ниво за деня. В същото време един долар се разменя за 101,60 йени, след като вчера цената достигна тримесечно дъно при 100,80.

http://www.investor.bg/analizi/9/a/pechalbi-za-dolara-sled-ralito-na-borsite-v-sasht,172754/

5 коментара:

  1. Зелените пари продължиха с доброто си представяне и тази сутрин след изненадващо добрите данни за индустриалното производство в Китай.

    ОтговорИзтриване
  2. Колкото и да поскъпват, ще стигнат най-много да 1.30. Говоря за края на юни, първата половина на юли. До като почне сезона на отпуските и ваканциите!

    ОтговорИзтриване
  3. Иване ,не се знае според мен, може да скочи дори над 1.31 . Какво те кара да мислиш ,че само до 1.30 ще стигне връх?

    ОтговорИзтриване
  4. И аз мисля че има реална възможност долара на надхвърли 1.30.

    ОтговорИзтриване
  5. това за паунд долар ли става въпрос?

    ОтговорИзтриване