петък, 30 май 2014 г.

Инфлацията в Япония изкачи 23-годишен връх през април

Индустриалното производство и потребителските разходи обаче разочароваха, реализирайки по-големи от очакваните спадове

Инфлацията в Япония изкачи 23-годишен връх през април. Цените на основните потребителски стоки се покачиха с 3,2% на годишна база, достигайки най-високото си равнище от 1991 г. насам, съобщи японското Министерство на търговията, цитирано от Bloomberg.

Същевременно индустриалното производство и потребителските разходи спаднаха с повече от очакваното през април заради спад в ръста на заплатите и вдигането на данъка върху продажбите от началото на миналия месец. Производството в страната се сви с 2,5% през април на месечна база, докато разходите на домакинствата спаднаха с 4,6% на годишна база, като и двата показателя се разминаха с прогнозите. 
Данните изваждат на показ предизвикателствата пред министър-председателя Шиндзо Абе, който се опитва да удържи японския държавен дълг, който е най-големият в света, докато Японската централна банка (ЯЦБ) провежда политика на силни облекчения с цел да стимулира инфлацията.


„Икономиката вероятно ще отскочи през третото тримесечие, но е възможно темпът на възстановяване да бъде по-скромен“, коментира главният икономист в Meiji Yasuda Life Insurance Юичи Кодама.

„Има голяма вероятност правителството да предприеме ново вдигане на данъка“, добави той. Данъкът върху продажбите в Япония беше повишен от 5% на 8% в началото на април като мярка за справяне с големия държавен дефицит и се очаква да достигне 10% през 2015 г.
Ръстът на заплатите също изостава от инфлацията. 47% от компаниите, планирали увеличение на възнагражденията си през фискалната година, започнала миналия месец, предвиждат увеличение на основните заплати, показва изследване на търговското министерство. То обаче ще бъде в рамките на едва 1% в 84 на сто от тези компании, става ясно от проучването.
Очакванията са ЯЦБ да продължи със стимулиращите мерки през тази година, като Barclays стана поредната банка, изразяваща подобна прогноза. Заместник-управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Дейвид Липтън обаче заяви, че няма нужда от подобни действия на този етап и призова Япония да спре да разчита толкова на паричната политика.
Основният сценарий на ЯЦБ е същинската инфлация (без да се вземат предвид ефектите от вдигането на данъка върху продажбите) да остане около 1,25% за известно време, като след това започне тенденция към покачване през втората половина на фискалната година. Увеличението на данъка с 3 пункта пък ще добави 1,7 процентни пункта към инфлацията през април, каза управителят на централната банка Харухико Курода през март.
Забавянето на икономиката през второто тримесечие е дошло неочаквано, коментира финансовият министър Таро Асо, но прогнозира бързо възстановяване през следващото тримесечие. Очаква се икономиката да се свие с 3,4% на годишна база в периода април-юни, след като отбеляза ръст от 5,9% през първите три месеца на 2014 г.
По статията работиха: Боян Христов, редактор Петър Нейков

6 коментара:

  1. Ръстът на заплатите също изостава от инфлацията. 47% от компаниите, планирали увеличение на възнагражденията си през фискалната година, започнала миналия месец, предвиждат увеличение на основните заплати, показва изследване на търговското министерство.

    ОтговорИзтриване
  2. Заместник-управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Дейвид Липтън обаче заяви, че няма нужда от подобни действия на този етап и призова Япония да спре да разчита толкова на паричната политика.

    ОтговорИзтриване
  3. Инфлация, инфлация обаче са си добре японците и през следващото тримесечие се очаква ръст от 5,9% !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. то се очаква от 5,9 ама мен ме съмнява даже на не надмине и 6 мисля си че пак ще ни изненадат и ще има трус та пазара :D

      Изтриване
  4. Основният сценарий на ЯЦБ е същинската инфлация (без да се вземат предвид ефектите от вдигането на данъка върху продажбите) да остане около 1,25% за известно време, като след това започне тенденция към покачване през втората половина на фискалната година

    ОтговорИзтриване
  5. 23 годишен връх ми се вижда малко пресилено

    ОтговорИзтриване