петък, 11 юли 2014 г.

Английската централна банка запази паричната си политика

Рискът от вдигането на лихвите твърде рано е значително по-голям от риска да се изчака прекалено дълго, коментира икономист

Английската централна банка (АЦБ) запази основната си лихва на реордно ниското ниво от 0,5% (от март 2009 г.), както и размерът на програмата си за икономическо стимулиране (375 млрд. паунда), съобщава ВВС.
„Паричният комитет на АЦБ взе правилното решение да запази основната лихва и монетарните стимули“, коментира Дейвид Кърн, главен икономист в Британската търговска камара.

"За да задържи доверието на бизнеса комитетът трябва да се стреми да дава по-ясни и последователни послания относно траекторията на лихвите. Рискът от вдигането им твърде рано е значително по-голям от риска да се изчака повече от необходимото", смята той.
Британската икономика нарасна с 0,8% през първото тримесечие – пето поредно на растеж. Безработицата спада, като е достигнала 6,6% в последните три месеца до май. Инфлацията се понижи до 1,5% на годишна база през май от 1,8% през април при цел на АЦБ от 2%.

През миналия месец гуверньорът на АЦБ Марк Карни намекна, че лихвата може да бъде повишена по-късно през годината, след като икономическото възстановяване на Острова се стабилизира. Той очаква повишенията да са постепенни и лимитирани, като спомена за ново нормално състояние на основната лихва от 2,5% през 2017 г.
„Дори АЦБ да започне да вдига лихвата преди края на тази година, ние очакваме тя да не надвиши 1,25% до края на 2015 г., 2% до края на 2016 г. и 3% до края на 2017 г.“, каза Хауърд Арчър, главен икономист на Великобритания и Европа в IHS Global Insight.
По статията работи: Петър Нейков

9 коментара:

  1. Защо ли не се учудвам на консервативноста на вританците!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Еми ще си запазят политиката като е печеливша...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. еми печаливша ще е ми няма да се излагат все пак това е кралицата

      Изтриване
  3. когато една политика е печеливша то тя не се променя

    ОтговорИзтриване
  4. Ами валутата им укрепва, защо да си променят паричната политика.........

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо да се поправя нещо, което работи.По-скор статистически данни.

      Изтриване
  5. Там ще е интересно определено през следващите месеци, все още изглежда че те ще поведат хорото на централните банки за вдигане на лихвите .

    ОтговорИзтриване
  6. интересно ми е всички ревът че ще вземат мерки САЩ ЕС вече взе, австралия, ЮК кои валути ще са новите печелевши?

    ОтговорИзтриване
  7. Според мен малко смело изказване прави главния комисар на Великобритания Хауърд Арчър ,че лихвите няма да се вдигнат над 1,25% до края на 2015 г., 2% до края на 2016 г. и 3% до края на 2017 г. Никога нищо не е сигурно , а 2017 не е близо, за сега..

    ОтговорИзтриване