неделя, 6 юли 2014 г.

ЕБО препоръча разработването на правила за контрол на биткойна

Европейският регулатор откри повече от 70 риска, свързани с използването на виртуалните валути

Европейският банков орган (ЕБО) препоръчва на Съвета на Европейския съюз, Европейската комисия и Европейския парламент да разработят изисквания, според които да се осъществява контрола върху виртуалните валути, в това число и биткойна, предава ИТАР–ТАСС.


В комюнике базираният в Лондон ЕБО отправи съвет към властите "да разубедят финансовите институции от купуване, задържане и продажба на виртуални валути, тъй като няма никакъв регламентиращ режим за тях". Според органа криптовалутите имат потенциални ползи, но рисковете ги надвишават.
Регулаторът е открил повече от 70 риска, свързани с използването на виртуалните валути, включително прането на пари и други финансови престъпления.
Същевременно заместник-гуверньорът на Руската централна банка Георгий Лунтовски посочи, че институцията и правителството в крайна сметка може да започнат законодателна регулация на електронните парични средства.
Той подчерта, че отделните държави използват много различни методи за регулиране на биткойна. "В Китай той (биткойнът – бел. ред.) е напълно забранен, а е легализиран в Калифорния. Ние се застъпваме за внимателен подход към него. Невъзможно е да се отхвърли този инструмент и неговото бъдеще", посочи Лунтовски.
Преди това Руската централна банка нееднократно предупреди, че използването на виртуални валути е опасно. Регулаторът уточни, че сделките са спекулативни по своя характер и носят висок риск от загуби.
По статията работи: Димитър Вучев

8 коментара:

  1. все по атрактивен взе да става биткойна. Очаквам да достигне предишните си нива.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Напълно естествено е всички международни разплащателни средства да се подчиняват на единни правила. Липсата на такива ще доведе до злоупотреби и пране на пари.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съгласна съм. Към момента "подплатата" на тази валута е доверие, и най-вече, надежда, а това са ресурси, които се изчерпват много бързо.

      Изтриване
  4. Прочетох статията и освен страх от липса на възможност на конторл от органите на ЕС( в това число и държавните апарати в рамките на ЕС) се счита за голям проблем.
    Може и да са прави, но на този етап от развитието на биткойните няма нужда от такива мерки според мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Колкото по-скоро се въведат правила за биткойна, толкова по-добре.

    ОтговорИзтриване
  6. Сложат ли правила единственото и предимство се обезмисля
    Треперят от нея под предтекст че терористичните организации и престъпността могат да се разплащат без да бъдат проследени. Какво лицемерие? А за офшорните зони си мълчат

    ОтговорИзтриване