четвъртък, 3 юли 2014 г.

Тайнствен купувач спечели търг за близо 30 хил. биткойна в САЩ

Продажбата бе част от плана на властите да се разделят с иззетите от Silk Road дигитални парични единици

Американското правителство проведе търг за иззетите от Silk Road биткойни, като всичките дигитални парични единици отидоха в един неизвестен участник в тръжната процедура, предава Bloomberg.
Търгът привлече 45 участници, включително нюйорският брокер SecondMarket Inc. Американските власти посочиха, че подадените оферти са били общо 63. Самоличността на победителя обаче не бе съобщена.


Търгът бе за 29 656 биткойна, част от иззетите от ФБР повече от 144 000 броя вследствие на разследването срещу Silk Road. Процедурата осигури една от редките възможности да бъде набавен голям кеш от виртуална валута. Въпреки че действителната цена на изтъргуваните парични единици не бе оповестена, продаденият кеш е бил в размер на около 19 млн. долара по текущи пазарни цени.
Освен SecondMarket, в търга участие взеха също така Rangeley Capital, Pantera Capital Management, Bitcoin Shop, Coinbase Inc и други.
Според Дан Морхед, главен изпълнителен директор на Pantera, зрелищният търг на биткойни предполага, че "предлагането създава свое собствено търсене".
"Публичността създаде огромно търсене... Имахме няколко оферти от големи нови играчи", допълни експертът.
Продажбата освободи правителството от значителен брой биткойни, иззети от платформата Silk Road, която бе собственост на Уилям Рос Улбрихт. Порталът бе обвинен, че осигурява поле на анонимни потребители да купуват и продават наркотици, фалшиви документи и хакерски услуги.
Цената на един биткойн се покачи до 1 147 долара в края на 2013 г. спрямо около 12 долара на 1 януари същата година. Силното търсене на криптовалутата дойде въпреки затягането на регулаторните режими в редица страни по света, в това число Китай и Русия.
Според изготвяния от CoinDesk Bitcoin Price Index един брой от електронната валута се търгува за 640,09 долара по време на ранната търговия на Стария континент в сряда.
По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

7 коментара:

  1. И аз си имам позиция в биткойните.

    ОтговорИзтриване
  2. Очевидно е, че в биткойните виждат голямо бъдеще, щом ги изкупуват в такива размери. Май ще трябва и ние да се запасяваме с биткойни.

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда, че ще създават голямо търсене. Сигурно ги очаква бъдеще.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аз съм малко скиптичен към тази он-лайн вълута и аз сега стоя надалеч от нея но все повече започва да ме блазни

      Изтриване
  4. Интересното при биткойнът е бързият темп, с който расте тази виртуална валута.

    ОтговорИзтриване
  5. Направиха някаква врътка с тези "откраднати" биткойни, но не знам точно каква и това ме озадачава. :)

    ОтговорИзтриване