сряда, 16 юли 2014 г.

Лидерите на БРИКС се договориха за новата банка

Публикувана: 15 юли 2014 | 20:10 



Лидерите на страните от БРИКС се договориха на срещата си в Бразилия да стартиран нова банка за развитие и нов резервен фонд, предвиден като аналог на западните финансови институции, съобщава АФП.

Бразилският президент Дилма Русеф посрещна лидерите на Русия, Индия, Китай и Южна Африка във Форталеза преди да започне срещата с лидерите на Латинска Америка на следващия ден в Бразилия.

Русеф съобщи пред пресата преди срещата, че банката ще помогне на страните да инвестират в инфраструктурни проекти.

Тя уточни, че фондът от 100 млрд долара ще даде сигурност срещу „волатилността, пред която са изправени икономиките, когато САЩ излезе от експанзионистичната си валутна политика“.

Петимата лидери разговаряха при извънредни мерки за сигурност във Форталеза, 2300 войници бяха разположени в крайбрежния град в СИ част на страната.

Китайският президент Си Дзинпин разговаря преди срещата с новия премиер на Индия Нарендра Моди, който я описа като „много ползотворна“.

За руския президент Владимир Путин, който посети Аржентина и Куба преди да пристигне в Бразилия, визитата му дава възможност да утвърди призива си за „многополюсен свят“, на фона на напрежението със Запада заради украинската криза.

Русеф съобщи, че БРИКС ще заемат позиция по въпроса за Украйна.



Срещата в Бразилия на групата страни от БРИКС, които заедно представляват 40% от световното население и една пета от глобалната икономика, се провежда на фона на охлаждането на темповете им на растеж, като Русия и Бразилия очакват едва 1% ръст тази година.

Петте развиващи се страни обявиха през 2013 плановете си да създадат нова банка за развитие, аналог на вашингтонската Световна банка. Тя ще стартира с капитал от 50 млрд долара от всяка страна и ще разполага с 100 млрд.

Китай ще направи най-голямата вноска във Фонда 41 млрд долара, Бразилия, Индия и Русия ще вложат 18 млрд долара, а Южна Африка – 5 млрд.

Въпреки единството по необходимостта от банка, петте страни остават разделени по въпроса къде да е седалището й.

Шанхай се смята за град-фаворит за седалище на банката, но Южна Африка настоява да е в Йоханесбург. Делхи и Москва са другите два кандидата. Водят се преговори и кой да е първият президент на финансовата институция.



Моди и Си Дзинпин се срещнаха преди заседанието на БРИКС и се договориха, че има нужда от решаване на десетилетния граничен спор.

Срещата е първия международен форум за Путин след изключването му от Г8, групата на най-развитите индустриални страни заради кризата в Украйна.

Преговорите във Форталеза слагат началото на маратон от срещи и двустранни разговори в Бразилия.

След форума на БРИКС в сряда, китайският президент Си Дзинпин ще открие китайско-латиноамерикански форум в четвъртък, демонстриращ растящите интереси на Пекин към региона, смятан за задния двор на САЩ, съобщава АФП.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/world/2014-07-15/liderite-na-briks-se-dogovoriha-za-novata-banka

4 коментара:

  1. Може би ще очакваме разместване на пластовете. Нарушаване на статуквото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След много време би могло да стане, по мое мнение.

      Изтриване
  2. освен капитала нищо съществено не казват какво ще прави тази банка и каква е ползата от нея, да не са търсили на жените си или дъщерите си работа?

    ОтговорИзтриване
  3. Добре е да има конкуренция-тя движи света напред!Монополът(и на долара) не води до нищо добро,можем да им пожелаем успех!

    ОтговорИзтриване