петък, 4 юли 2014 г.

Южна Корея и Китай ще осъществяват пряка търговия между вона и юана

Двете азиатски страни подписаха меморандум за сътрудничество в сферата на клиринговите услуги

Южна Корея и Китай ще осъществят пряка търговия между вона и юана в опит да насърчат по-широкото използване на двете валути на азиатския континент.
Сеул спечели квота в размер на 80 млрд. юана (12,9 млрд. долара), съгласно която местните инвеститори ще могат да купуват деноминирани в юани ценни книжа в Китай, съобщиха от Южнокорейската централна банка и Министерството на финансите.
Освен че оттук нататък продажбите на деноминирани в китайската валута дългове ще бъдат насърчавани, двете страни са подписали и меморандум за сътрудничество в сферата на клиринговите услуги.
Споразуменията са постигнати по време на посещението в Сеул на китайския президент Си Дзинпин, съобщава Bloomberg. Очаква се те да помогнат на Южна Корея да се превърне в офшорен център за търговия с юани, което да донесе "видими" икономически ползи според изявлението на местните власти. От 2004 г. насам Китай е най-големият търговски партньор на Южна Корея, обхващайки около 25 на сто от износа на корейската страна в последните шест месеца.
Същевременно в изявлението си корейските власти отбелязаха също, че двете азиатски страни ще се стремят да създадат инфраструктура, позволяваща на вона да бъде директно заменяем с юана на борсата в Шанхай. Към момента корейските пари могат да се търгуват само в континенталната част на Китай.
Преговорите на Си с южнокорейския президент Парк Ген-Хуе идват в момент, когато Китай се стреми към насърчаване на използването на валутата си като алтернатива на долара в световната търговия и финанси.
През миналия месец британският паунд се превърна в петата основна валута, която може да осъществя директен обмен с китайските пари на борсата в Шанхай. Освен нея това вече правят американският, австралийският и новозеландският долари, както и японската йена.
"Китай планира да ускори преговорите за свободна търговия с Южна Корея и да задълбочи сътрудничеството си в областта на финансите и макроикономическите политики", заяви Си пред южнокорейското издание Chosun Ilbo.  
По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Десислава Попова

5 коментара:

  1. Територия, забранена вече за долара. Става нещо на този свят!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, забранена - не - пазарът си е пазар. Но е чудесно, че хората си отварят кръгозорите и намират нови възможности.

      Изтриване
  2. Много са държавите, които искат да елиминират долара, БРИКС с подкрепата на Русия също си точат зъбите. Но не мисля, че ще им е толкова лесно. Петролът все още се плаща в долари.......

    ОтговорИзтриване
  3. Освен че оттук нататък продажбите на деноминирани в китайската валута дългове ще бъдат насърчавани, двете страни са подписали и меморандум за сътрудничество в сферата на клиринговите услуги.

    ОтговорИзтриване
  4. крайно време е да се зачеркне долара като господстваща валута

    ОтговорИзтриване