понеделник, 14 юли 2014 г.

ЕЦБ: Паричната политика ще подкрепи вътрешното търсене

Икономиката на еврозоната продължава умереното си възстановяване през второто тримесечие, отбеляза в месечния си бюлетин институцията

Търсенето на вътрешния пазар в еврозоната ще бъде подкрепено от редица фактори, включително корекцията в позицията спрямо паричната политика и продължаващите подобрения на условията за финансиране. В допълнение, напредъкът, постигнат в областта на фискалната консолидация и структурни реформи, както и за повишаването на реалния разполагаем доход, ще имат положителен принос за икономическия растеж.
Това посочва в традиционния си месечен бюлетин базираната във Франкфурт Европейска централна банка (ЕЦБ).

Според доклада на институцията, въпреки че трудовите пазари на Стария континент показват някои признаци на подобрение, безработицата в еврозоната остава висока и неизползваният капацитет като цяло продължава да бъде значителен.
Освен това годишният темп на изменение на кредитирането за частния сектор остава отрицателен през май и необходимите корекции в баланса в публичния и частния сектор вероятно ще продължат да забавят темпа на икономическото възстановяване.
Все пак централните банкери отчитат, че рисковете, свързани с икономическите перспективи за еврозоната, се понижават.
"Геополитическите рискове, както и развитието в нововъзникващите пазарни икономики и световните финансови пазари, могат да имат потенциал да повлияят отрицателно на икономическите условия, включително чрез ефекти върху цените на енергията и глобалното търсене на продукти от еврозоната", посочват от ЕЦБ.
Запазването на монетарната политика на последното заседание от 3 юли "е сигнал, че икономиката на еврозоната продължава умереното си възстановяване през второто тримесечие", въпреки ниския темп на инфлацията. "В същото време, инфлационните очаквания за еврозоната в средносрочен и дългосрочен план остават твърдо стабилизирани в съответствие с целта на Изпълнителния съвет (ИС) за поддържане на темп под, но в близост до 2%".
ИС на банката за пореден път единодушно поема ангажимента за използване на нетрадиционни инструменти в рамките на своя мандат, "ако това се налага за по-нататъшно справяне с рисковете от твърде продължителния период на ниска инфлация".
Както бе обявено през миналия месец, ИС също така активизира подготвителните работи, свързани с покупките на пазара на обезпечени с активи ценни книжа. Целта е "подобряване на функционирането на механизма за предаване на паричната политика".  .  
По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Деляна Петкова

8 коментара:

  1. Съюза се придържа към основните лостове на влияние върху икономиката на общноста.

    ОтговорИзтриване
  2. Дано паричната политика на ецб почне да дава резултати...

    ОтговорИзтриване
  3. Дано паричната политика на ЕЦБ започне да дава резултати.

    ОтговорИзтриване
  4. На мен почва да ми настръхва косата вече като чуя думата стимули и прочие от централна банка.

    ОтговорИзтриване
  5. Вече каот чуя думата стимули и програма за изкупуване на .... косата ми настръхва.

    ОтговорИзтриване
  6. Супер, това са хубави очаквания. Дано да е така наистина.

    ОтговорИзтриване
  7. да и аз се надявам на това но нали знаеш колега едно чакаме друго става

    ОтговорИзтриване
  8. ще се радвам да видя че паричната политика на ЕЦБ дава добри резултати

    ОтговорИзтриване