понеделник, 2 юни 2014 г.

Китайската производствена активност изкачи 5-месечен връх през май

Данните показват, че мерките на правителството за стимулиране на икономиката дават резултат

Китайската производствена активност е изкачила 5-месечен връх през май, показаха последните правителствени данни, цитирани от WBP Online. Новината е поредното доказателство, че последните усилия за стимулиране са помогнали на китайската икономика да загърби забавянето.
PMI индексът за втората по сила икономика в света нарасна от 50,4 пункта през април до 50,8 пункта през май. Всяко равнище над 50 е сигнал за разширяване, докато резултатите под тази граници са индикират за свиване на активността.


Измерителят добави поредния сигнал, че тенденцията на забавяне на икономическия растеж през тази година започва да се обръща. Причината са усилията за стимулиране на икономиката, които правителството предприе с увеличаването на разходите за железопътната инфраструктура и намаляването на данъчната тежест за малките предприятия.
В петък Държавният съвет на Китай обяви също допълнителни парични стимули, които ще бъдат реализирани чрез намаляване на съотношението на задължителните резерви за някои банки в опит да се повиши финансирането за селското стопанство и малките предприятия.
Решението дойде, след като китайската икономика се насочи към най-бавния си темп на растеж в последните повече от две десетилетия. През първото тримесечие икономическата експанзия в Поднебесната империя достигна 7,4%, което е спад спрямо растежа от 7,7% в периода октомври-декември. Икономистите очакваха още по-силно забавяне в годишния темп на растеж до 7,3%.
През миналия месец гуверньорът на Централната банка на Китай Жоу Сяочуан посочи, че икономическото забавяне на Китай е "управляемо". Той повтори позицията на правителството, че Поднебесната империя не трябва да преследва само високи темпове на растеж, но и да се фокусира върху постигането на висококачествена експанзия.
"Забавянето е управляемо... Навлязохме в нов период, в който залагаме повече на структурните промени, икономическите реформи и постигането на една по-добра околна среда", отбеляза гуверньорът.
По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

7 коментара:

  1. "През миналия месец гуверньорът на Централната банка на Китай Жоу Сяочуан посочи, че икономическото забавяне на Китай е "управляемо"."
    Не знам, до колко прилагат плановите принципи на социализма, и пазарните лостове на капитализма!!

    ОтговорИзтриване
  2. Измерителят добави поредния сигнал, че тенденцията на забавяне на икономическия растеж през тази година започва да се обръща.

    ОтговорИзтриване
  3. Ето един пример как правителството стои зад народа си и страната си. Правителството на Китай стимулира икономиката като увеличава разходите за железопътна инфраструктура, намалява данъците за малките предприятия и повишава финансирането за селското стопанство.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страната е в период на развитие, в който реформите и защитата на околната среда имат предимство при формирането на политическите цели

      Изтриване
    2. това е държава която мисли за своите граждани на високо ниво са интересите на гражданите и както каза колегата се стимулира малкия и среден бизнес

      Изтриване
  4. Продължават да показват на света как се работи :)

    ОтговорИзтриване
  5. страната е в период на разтеж и структурните промени и опазването на околната среда имат предимство

    ОтговорИзтриване