понеделник, 2 юни 2014 г.




Видове опции
16.02.2006 09:43




Опцията е договор, който дава право на купувача, но не и задължението, да купи или продаде даден актив (суровини, ценни метали, акции, валути, индекси и т.н.) на дадена цена и с определен падеж. От другата страна продавачът е длъжен да изпълни задълженията си по опцията, ако купувачът го изиска, за което получава премия.
Има два класически вида опции, които се наричат обикновени ванила опции (plain vanilla options):
Кол опция (call) – дава правото да се купи актив на определена ударна цена (strike price) и падеж (maturity,expiry date), като цената която се плаща се нарича премия. Притежателят на опцията разчита на покачване на цената на актива в бъдеще.
Пут опция (put) – дава правото да се продаде актив на определена цена и падеж. Съответно очакванията на купувача са цената на актива да се понижи.
Опционният договор съдържа следните елементи:
  • вид - право да се купи (call) или продаде (put) актив
  • определя размера на актива (примерно 1000 акции)
  • цената на която би се изпълнила опцията
  • падеж/периода на изпълнение
  • премията – цената на опцията
От гледна точка на падежа, опциите се делят на: европейски тип, при който опцията може да се изпълни само на падежа. При американския тип опции правото може да се изпълни по всяко време преди крайната дата. И по-рядко се среща бермудският тип – опцията може да се изпълни на няколко определени предварително дати.
В зависимост от моментното положение на ударната цена и текущата цена на актива, опциите се делят на: At-the-money options, при които двете цени съвпадат. In-the-money options, при CALL опции ударната цена е по-ниска от текущата, а в случаите на PUT - по-висока. Out-of-the money options - при тях ударната цена е по-висока при CALL опциите и обратно, по-ниска при PUT от текущата цена на актива.
Освен класическите опции в наши дни стават популярни т.н. екзотични опции, като пример за такива са:
One-Touch Option – купувачът получава стойността на опцията, ако цената достигне до предварително определена цена преди падежа на опцията.
Double No-Touch Option – при тази опция има две бариери в цената - под и над настоящата, като купувачът получава компенсацията си, ако цената се движи в тези граници и не ги премине.
Double One-Touch Option – разновидност на горната, когато цената премине една от бариерите, купувачът получава стойността на опцията.
Knock-In Option – опцията започва да функционира като обикновена ванила опция, когато цената премине определено ниво.
Knock-Out Option – обикновена ванила опция, която престава да съществува, когато цената достигне определено ниво.
Рискът при покупката на опции е ограничен до премията, която се плаща. От друга страна, възможността за печалба е неограничена, което прави опциите привлекателни за търговия. Нещата стоят точно обратно при продажбата на опции и по тази причина не се препоръчва да се практикува от неопитни инвеститори

8 коментара:

  1. За прилагане на опциите, трябва много добър математически модел. Може би по Мартингейл ..............???

    ОтговорИзтриване
  2. При бинарните опции съм влизал няколко пъти. Интересно е, но може би с повече капитал може да се приложи печеливша стратегия.

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересно, благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  4. И аз много харесвам статията . Ще съм благодарен ако в блога ти присъстват повече такива интересни статий като тази :)
    Писков, ти да не си някой преподавател в някой университет в България? Ако да кажи в кой? :)

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм добре запознат с този вид договор, но от статията стават ясни доста неща, които ми бяха много интересни!

    ОтговорИзтриване
  6. да тази опция съм я ползвал и съм доста доволен от нея добри парички ми е изкарвала

    ОтговорИзтриване
  7. много добра статия с полезна информация

    ОтговорИзтриване