вторник, 10 юни 2014 г.

Йената поскъпва спрямо еврото 

Twitter 11 юни 2014 | 07:57 65 0 Йената запази тридневното си повишение спрямо еврото на фона на спекулациите, че Централната банка на Япония ще се въздържи от увеличаване на стимулите за икономиката през тази седмица, разграничавайки се от Европейската централна банка (ЕЦБ), която обяви рекордно облекчаване на паричната политика миналата седмица. Индикаторът за очакваните колебания в двойката долар/йена остана близо до рекордно ниско ниво преди изказването на управителя на Централната банка на Япония Харухику Курода след решението на банката на 13 юни. Австралийският долар се търгуваше на 0.1% от тримесечен връх, след като данни показаха ръст на потребителските доверие. Йената се оскъпи с 0.2% до 138.36 спрямо еврото, след като бе нараснала с 0.9% в предходните три сесии. Японската валута остана почти без промяна спрямо долара на ниво от 102.28 в сравнение с вчера, когато поскъпна с 0.2%. Едномесечната волатилност за валутната двойката бе на ниво от 5.36%, след като докосна рекордно ниските 5.25% на 9 юни. Еврото поевтиня с 0.2% до 1.3526 спрямо долара, след като падна до 1.3503 на 5 юни, което бе най-ниското ниво от 6 февруари. Австралийският долар остана почти без промяна на ниво от 93.80 щатски цента в сравнение с вчера, когато докосна 93.84, което бе най-високото ниво от 15 май насам. Централната банка на Япония изкупува държавни облигации за около 7 трлн. йени (68.4 млрд. долара) всеки месец от април 2013 г. насам, което обезценява йената. Всичките 33 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg News, прогнозират, че централната банка ще запази паричната си политика без промяна по време на срещата си на 12-13 юни. Новозеландският долар запази ръста си спрямо всичките 16 най-търгувани валути на фона на спекулациите, че Централната банка на Нова Зеландия ще вдигне основната си лихва утре. Кивито, както е известна още валутата, поскъпна с 0.2% до 85.44 щатски цента, след като добави 0.4% до 85.26 цента вчера. Централната банка вероятно ще вдигне основната си лихва с 25 базисни пункта до 3.25% утре, според осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg. В Австралия индексът на потребителските нагласи бележи ръст от 0.2% до 93.2 през юни в сравнение с 92.9 през май, което бе най-ниското ниво от август 2011 г. насам. Стойност под 100 е индикатор, че броят на песимистите надхвърля този на оптимистите.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Jenata-poskupva-spryamo-evroto/nid-124205.html

6 коментара:

  1. Доста бавничък е темпът на поскъпване, обаче, еврото не иска да се даде лесно. :) И според мен самото поскъпване на йената, технически погледнато, ми изглежда корективно, което за мен означава ново поскъпване на еврото след края на корекцията.

    ОтговорИзтриване
  2. И все пак е ниска волатилноста. Но нека да отвори и Ню Йорк!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Има поскъпване на йената спрямо еврото, но то не е чак толкова голямо, а и не ми се струва, че ще продължи дълго.

    ОтговорИзтриване
  4. Йената поскъпна, след като официални данни показаха, че инфлацията е нараснала до най-високото си ниво от повече от две десетилетия през април, намалявайки изгледите за допълнителни стимули за икономиката.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодарение на статията погледнах графиакта на кроса Евро/йена и това падане ( особенно ако проби еот раз 136) може да е началото на едно много голямо и болезнено пропадане,
    Попринцип тази йена си е доста коварна валута, така че уманта :)

    ОтговорИзтриване
  6. според мен възхода на йената още не е свършил има още сила в биковете

    ОтговорИзтриване