сряда, 27 август 2014 г.

Биткойн

Какво е биткойна, и що за валута е??
За да промени всеобхватната банкова система, той не се бори срещу нея. Той създава по-добра такава. Свидетели сме на революция, подобна на интернет в началото ва 80те години. Биткойна е първата по рода си дигитални валута, която притежава качества липсващи при всички останали валути, познати на човечеството до сега.
Липсата на централна институция или орган, който да я контролира или обслужва. Цената се определя единствено от търсенето и предлагането.
Работи на принципа peer-tu-peer(p2p), както торентите. Т.е. всички транзакции се извършват между самите участници без посредничеството на трета страна.
Интересна характеристика на валутата е че всеки може да я произвежда самостоятелно. Това става като се използува изчислителна мощ, която пък от своя страна е необходима за функционирането на системата. Всеки който се включи в производството, бива възнаграден с биткойни.


 

9 коментара:

  1. Доста интересно. Имам няколко въпроса. След като закупиш бийкони с реална валута каде отива тя? И ако това е бъдещето, унищожена ли ще бъде реалната валута ? И кога според теб бийкона ще бъде ползван в Африка или страни в който технологийте още не са навлезнали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. отива в сметката ти точно като банковия превод или дебитната карта, знае се, че еди кои си има право да похарчи Х койна, единствената разлика с кредитните карти и сметките за разплащане е, че никой неможе да печата пари и да манипулира цената

      Изтриване
  2. От зад на пред. Значи в Африка, наскоро имоше дебати, че да стане национална валута на някоя африканска държава.
    За бъдещето и останалите валути, все пак нека да има някаква конкуренция.
    Като си купиш биткойни, предполагам някакъв твой акаунт в нета, и готово. От него се разплащаш. Нали говорим за виртуална валута.

    ОтговорИзтриване
  3. Има още време докато тази валута се наложи.

    ОтговорИзтриване
  4. Както всяко ново нещо обаче, биткойнът е малко плашещ, все още. Поне за масите. Не мислиш ли, колега?

    ОтговорИзтриване
  5. Според мен тази вълута ще се наложи и ще има светло бъдеще

    ОтговорИзтриване
  6. Незнам банките дали няма да се противопоставят на тази "опасна" за тях валута.

    ОтговорИзтриване
  7. За мен въпросът е: кога пак ще избие нагоре ?

    ОтговорИзтриване
  8. тази валута се опитва да се наложи но дали ще и позволят

    ОтговорИзтриване